Novi tip imunoloških ćelija koji ubija većinu poznatih vrsta kancera otkriven je slučajno od britanskih naučnika, a otkriće, kako se tvrdi, ima enorman potencijal da unese revoluciju u način liječenja ovih teških bolesti!

Istraživači sa Univerziteta u Cardiffu u Velsu analizirali su uzorke krvi iz jedne banke u ovoj zemlji tražeći imunološke ćelije koje bi se mogle boriti protiv bakterija, i u jednoj fazi svog rada su otkrili potpuno novu i dosad nepoznatu vrstu T-ćelija.

Ono što ih je oduševilo je otkriće da te ćelije imaju dosad nikad viđene receptore koji djeluju kao povlačno sidro, sa kukama koje hvataju većinu ljudskih kancerogenih ćelija, u isto vrijeme ne dirajući normalna tkiva.

U labaratorijskim uslovima, imunološke ćelije sa ovim receptorom pokazale su sposobnost da unište ćelije raka pluća, kože, debelog crijeva, dojke, prostate, jajnika, bubrega...

Otkriće koje je objavljeno u Nature Immunology, još uvijek nije testirano na pravim pacijentima. Iako imunološka terapija kancerogenih oboljenja nije novost, i u posljednje vrijeme su napravljeni veliki pomaci – takva terapija – iako djelotvorna - je zasad izuzetno skupa, traži ekstremno skupu opremu i vrhunski obučene stručnjake koji trebaju tretirati svakog pacijenta pojedinačno.

Imunološke ćelije 1

Spomenuto otkriće daje nadu da bi se u dogledno vrijeme moglo postići da bude pronađen univerzalni lijek.

- Postoji šansa da bude liječen svaki pacijent, izjavio je prof. Andrew Sewell, jedan od istraživača, za BBC.

- Ranije niko nije vjerovao da će to ikad biti moguće – dodao je.

Lucia Mori i Gennaro De Libero, sa Univerziteta u Baselu u Švicarskoj, izjavili su da istraživanje ima “veliki potencijal”, ali da je zasad ipak u isuviše ranoj fazi da bi se moglo reći hoće li zaista liječiti sve kancere.

I drugi stručnjaci pokazuju umjereni ili veći optimizam, ali, poput Daniela Davisa, profesora imunologije na Univerzitetu u Manchesteru, upozoravju da su ovo vrlo bazična istraživanja i zasad nisu blizu stvarnog lijeka za pacijente.

- Nema govora da je ovo vrlo uzbudljivo otkriće, i kada je riječ u napretku u našim temeljnim zanjima o imunološkom sistemu i kada je riječ o mogućnosti da se u budućnosti naprave novi lijekovi – zaključio je.

Imunološke ćelije 1

(DozaZdravlja.com)