Naša koža apsorbira sve šta na nju stavimo, to znamo, zar ne? Sve što na kožu nanesemo ne djeluje samo površinski nego prodire u organizam pa tako treba biti oprezan s proizvodima koje nanosimo, ali jednako tako preko kože možemo i pozitivno djelovati na naše zdravlje. A to vrijedi i za tabane. Ili - posebno za tabane, gdje ima oko 7.000 nervnih završetaka.

U kineskoj medicini posebno se stimuliraju tačke na tabanima, jer oni su preko živčanog sistema u direktnoj vezi s našim unutrašnjim organima.

POVEZANO
Bijeli luk uhoNEVJEROVATAN REZULTAT Ako stavite bijeli luk u uho preko noći trebali bi imati OVU zdravstvenu dobit

Luk je povrće iz porodice alliuma, a većinu aktivnih komponenata luka čine sumporne komponente, te flavonoidi, posebno kvercetin. Sumpor pomaže pri sintezi važnih metaboličkih posrednika kao što je glutation (GSH), jedan od tjelesnih najvažnijih antioksidansa. Kvercetin sa svoje strane jača imunitet, a kad se ova dvojica udruže moćni su saveznici koji pomažu u prevenciji bolesti bubrega, te smanjuju rizik od raka dojke i raka prostate. Luk čisti i krv od toksina (fosforna kiselina je za to zaslužna) što je dokazano mnogim studijama i ima mnoge druge dobrobiti za zdravlje pa ako ga stavite na tabane može biti vrlo koristan pročistač krvi.

Primjena je jednostavna: Narežite luk na tanke kriške, stavite ga na dno čarapa, navucite čarape na noge i tako provedite noć. Svejedno je koja je vrsta luka u pitanju - efekat je gotovo isti, a važno je znati da ovo nimalo ne remeti san, upravo suprotno.

Poznat je savjet iz narodne medicine da spavanje s prepolovljenom glavicom luka pokraj uzglavlja u slučaju prehlade otčepljava nos.

Ulazeći u ljudsko tijelo, a zbog sposobnosti da ubija bakterije i klice I luk i češnjak/bijeli luk su među namirnicama koje su prirodni antibiotici!

Luk na stopalima pomaže brže se riješiti gripe i prehlade, a pomaže i kod neugodnog mirisa nogu.

(DozaZdravlja.com/miss7.24sata.hr)