"Bez obzira na rasprostranjenost multiple skleroze, ne postoji idealan lijek i većina lijekova izaziva nuspojave. U Rusiji se većina lijekova kupuje u inostranstvu i samo jedan od najpopularnijih lijekova nas košta više od tri milijarde rubalja (41,6 miliona eura) godišnje. Očigledno je da je za rješavanje socijalnih i ekonomskih problema potrebno da se napravi visokokvalitetan domaći lijek, na čemu trenutno radimo", izjavio je Aleksej Belogurov sa IBH-a, prenosi RTRS

Nakon pojave multiple skleroze imuni sistem počinje da uništava mijelin, od kojeg se sastoji izolacioni omotač nervnih vlakana. Bez mijelina nervi lošije prenose signale i počinju da 'zaostaju', što dovodi do različitih posljedica, od blaže ukočenosti do paralize ekstremiteta, ili sljepila. Postojeće metode liječenja multiple skleroze uništavaju imuni sistem pacijenta, čineći ga podložnim infekcijama.

Belogurov i njegove kolege napravili su novi lijek za multiplu sklerozu, koji nema takve sporedne efekte i koji je prošao kroz dvije faze kliničkih ispitivanja, upotrebom tzv. lipozoma, navodi se u članku.

Oni predstavljaju mikroskopske kuglice tečnosti okružene 'nanooklopima' od sintetičkih molekula masti, koji se postepeno raspadaju kada dođu u tijelo. Slične 'nanobombe' naučnici koriste u eksperimentima za isporuku antitijela i posebno agresivnih lijekova za ćelije raka.

U ovom slučaju lipozomi sadrže fragmente mijelina, od kojih jedan ima terapeutski efekat u ranim stadijumima bolesti, a druga dva sprečavaju razvoj patologije u stadijumu remisije. Eksperimenti sprovedeni na pacovima pokazali su da se ovi lipozomi efikasno bore sa posljedicama razvoja multiple skleroze, uzrokujući da imuni sistem prekine uništavanje mijelina.

- Naše vakcine testirane su na zdravim volonterima i bolesnicima sa multiplom sklerozom u pet velikih nacionalnih centara na teritoriji Rusije. Otkrili smo da se lijek dobro podnosi i ima vrlo malu vjerovatnoću za razvoj komplikacija - zaključio je Belogurov.

Prestaje da se sačekaju rezultati završne faze kliničkih ispitivanja koja bi trebala omogućiti da novi lijek počne da se primjenjuje u kliničkoj praksi za liječenje multiple skleroze.