Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) 19-ogodišnjem Erminu Omeroviću iz Jajca ugrađena je vještačka ruka kojom upravlja mislima, prva te vrste u regiji.

Šef Klinike za ortopediju i traumatologiju KCUS prof. dr. Đemil Omerović objasnio je na današnjoj press-konferenciji u Sarajevu da je to rezultat saradnje struke i nauke, te posebno tehnologije koja stalno napreduje.

- Prezadovoljan sam jer smo prvi u regionu na Klinici za ortopediju i traumatologiju KCUS-a postigli najbolji rezultat u vraćanju funkcija ugradnjom proteze ruke - izjavio je Omerović.

Pacijent Ermin Omerović izjavio je da je sa tom protezom ponovo samostalan u svakodnevnom životu, ali da očekuje da će mu trebati još vremena da savlada sve funkcije koje mu pruža. Zahvalio se prof. dr. Omeroviću i svima u KCUS-u na pomoći koju su mu pružili, predstavnicima njemačke kompanije Otto Bock koja je proizvođač proteze, te organizaciji Pomozi.ba koja je prikupljala novac za protezu.

Generalna direktorica KCUS prof. dr. Sebija Izetbegović izjavila je da joj je čast biti direktorica Centra u kojem se izvode takve operacije, te da joj je želja da svima kojima je potrebna takva vrsta pomagala to bude sistemski omogućeno.

Spomenuto pomagalo se izrađuje individualno za svakog pacijenta i košta oko 55.000 eura.