Bradati "look" muškaraca djeluje blagotvorno na zdravlje, tačnije djeluje kao svojevrstan izolator, štiteći kožu od vanjskih uticaja poput štetnog zračenja Sunca, također brade štite od grlobolje, te ublažavaju astmu koju izazivaju čestice peluda.

Istraživanje Univerziteta South Queenslanda utvrdilo je da muška brada pruža od 80% do 95% zaštitu od Sunca, a omjer zavisi upravo o tome koliko su dlake na bradi duge i guste. Također, UV zrake tri puta manje probijaju kožu obraslu dlakama od one gole, piše Daily Mail.

Dlake djeluju poput zaštitnog faktora, što su gušće to je zaštita veća. No bez obzira na to, i bradatim muškarcima preporučuje se losion sa zaštitnim faktorom, napomenuo je dermatolog dr. Nick Lowe.

ASTMA Muškarci s astmom koju uzrokuje pelud tvrde da im brkovi i brada smanjuju simptome. Brkovi sprječavaju da čestice uđu u nosnice i pluća, tvrdi Carol Walker iz Centra za trihologiju u Birminghamu.

Neki stručnjaci se ne slažu s tom teorijom, pa tvrde da brkovi samo privremeno mogu zadržati čestice. U najgorem slučaju velike količine peludi koje su se nakupile mogu izazvati opasnu alergijsku reakciju.

STARENJE Dlake na licu štite kožu od nepovoljnih vremenskih prilika i usporavaju starenje. One sprječavaju gubitak vlage, pa je koža stalno hidratizirana. Ako nanesete kremu na kožu ispod dlačica, koža duže zadržava vlagu nego na goloj koži, tvrdi dr. Lowe.

KAŠALJ I GRLOBOLJA Brada koja se proteže po vratu stvara zaštitni sloj i zadržava toplinu, pa sprječava kašalj i grlobolju. Dlake djeluju kao svojevrstan izolator i pomažu u hladnim mjesecima, dodala je Walker.

OSIP Stalno brijanje uzrokuje bakterijske infekcije, osip, urastanje dlaka, pa bi se moglo reći da brada blagotvorno djeluje na kožu, objasnio je dermatolog dr. Martin Wade iz Klinike za kožu i kosu u Londonu.

No loša strana brade je ta što urasle dlake mogu izazvati infekcije. Rizik povećavaju i ostaci hrane koji mogu zapeti među dlakama pa je zbog toga bitno redovno njegovati i šišati dlake, tvrdi mikrobiolog dr. Ron Cutler s Univerziteta Queen Mary u Londonu.