Da uprkos velikom napretku koji je ostvaren, medicina još uvijek pred sobom ima i mnoge neriješene zagonetke, pokazuje i tužni slučaj iz Velike Britanije, o kojem se ovih dana piše povodom završetka istrage i zaključenja slučaja. Barem kada je o pravosudnom sistemu riječ.

Štaviše, stariji istražitelj, s preko 33 godine iskustva, nije mogao zadržati suze kada je okupljene obavijestio da istraga nije bila u stanju objasniti zbog čega je u snu iznenada preminula naizgled potpuno zdrava 2-godišnja djevojčica.

Iskusni pravnik Michael Singleton (64) slomio se govoreći o slučaju smrti male Elise Pickering, potvrdivši da se i u njegovj familiji jednom dogodilo nešto slično.

Elisa je u sedmom mjesecu prošle godine pronađena bez znakova života u svom krevetu u domu u Ribble Valleyu (Lancashire, Velika Britanija), gdje je živjela s roditeljima.

Zadatak istrage je bio utvrditi da li se išta moglo poduzeti da se spriječi fatalni ishod, ali Singleton je kazao da je odgovor negativan, jer nakon provođenja "svih mogućih" testova medicinski stručnjaci nisu uspjeli pronaći nikakav uzrok smrti, pa je ona formalno okrakterisana kao prirodna smrt.

- Mi jednostavno ne znamo od čega je preminula.

Elise je njena mama stavila u krevet 18.07. prošle godine, ali se curica, koju su njenoj familiji opisali kao "malog anđela", nikad nije probudila...

(DozaZdravlja.com/A.N.)