Mladi vozač kamiona i otac dvije djevojčice je iznenada umro, od komplikacija koje su nastale nakon što je imao zubobolju!?

Prevod i adaptacija: DozaZdravlja.com/A.N.

Čovjek slavenskog porijekla, po imenu Vadim Kondratjuk Anatolijević (26), koji je živio i radio u Kaliforniji (SAD) prvo se žalio na zubobolju, prije otprilike 15 dana. To se dogodilo dok je imao rutinsku vožnju prema New Yorku. Zaustavio se u Oklahomi, gdje je posjetio stomatologa, koji je pogledao infekciju, očistio je i prepisao muškarcu antibiotike.

Vadim je nastavio voziti, osjećao se bolje, ali je, po dolasku u New York, ponovo osjetio zubobolju.

Na povratku kući, da bi put prošao brže, pridružio mu se brat Miroslav, koji je u jednom trenutku primijetio da nešto nije u redu. Naime, Vadim je imao problema sa disanjem i nije mogao ustati. Miroslav je odvezao brata u najbližu bolnicu, u Utahu, gdje su doktori utvrdili da se infekcija iz Antolijevićevih usta proširila po tijelu. To je dovelo do nakupljanja tekućine u ustima, zbog čega muškarac nije mogao disati.

Njegova žena Natalija, izjavila je za KTLA5 da je ona primila poziv iz bolnice u kojem joj je rečeno da je Vadim smrtno bolestan.

- Doktor je rekao: «On će večeras umrijeti. Mi smo učinili sve što smo mogli i ništa nije djelovalo». U pitanju je bakterija i infekcija koja se nastavlja širiti po njegovim plućima, koju doktori nisu uspjeli očistiti.

Vadim Kondratjuk Anatolijević 1

Na kraju, srce muškarca je prestalo kucati 30. januara. Prema onome što je izjavila gospođa Natalija, njen suprug je bolovao od dijabetesa, ali je inače bio potpuno zdrav,

- Priča je tragična i strašna, a Dr. Susan Maples za Yahoo Beauty potvrdila je da dentalne infekcije mogu voditi prema ozbiljnim zdravstvenim komplikacijama, mnogo češće nego što se misli.

Naime, za razliku od usta, pluća imaju drugačiji nivo steriliteta, i kada bakterija dospije u njih može se mnogo brže širiti.

Dr. Martha Cortes sa Cortes Advanced Dentistry izjavila je za isti izvor da je u svojoj praksi susretala slučajeve plućnih infekcija koje su nastale kao posljedica infekcije u ustima.

Međutim, nisu samo pluća u opasnosti, jer se dentalne infekcije, tvrde doktori, mogu proširiti i u krvožilni sistem, pogađajući različite organe, uključujući srce.

Dr. Mark S. Wolff, profesor i voditelj odjela za srce na njujorškom University College of Dentistry, izjavio je, citira isti izvor, da dentalne infekcije mogu pogoditi i ljudski mozak – te da je važno da ljudi shvate da nisu u pitanju samo uzubi – već da postoje mnogobrojni rizici ukoliko se pojavi infekcija u ustima.