Mehmed Karić zvani Filo (61) iz naselja Gnojnica (Lukavac, BiH) uvijek je bio zdrav i nikada mu nisu bili potrebni medicinski pregledi. Aktivno se bavio sportom i bio je u formi, pa su "bijeli mantili" za njega praktično bili nepoznanica.

Zbog toga je tek nakon rutinskog ultrazvučnog pregleda u jednoj privatnoj ordinaciji otkrio da ima i treći bubreg! To ga je, kako tvrdi, iznenadilo, ali ne i uplašilo, jer bolje je imati tri nego dva slaba bubrega.

Karić je bio dugogodišnji igrač nekoliko klubova iz Tuzlanskog kantona, bio je "na vratima" Crvene zvezde, a karijeru je završio u jednom njemačkom petoligašu. Kad je prestao igrati, dao se u trenere, a danas se posvetio svom poslu. Kao radnik gračaničke firme "Adam Co", nalazi se na gradilištu u Italiji, gdje ugrađuje dijelove za velike kruzere.

- Kad se pročulo da imam tri bubrega, iz Italije me nazvao poznanik i pitao koliko bi koštalo da prodam jedan. Rekao je da bih mogao dobiti i do 40.000 eura. Zahvalio sam se na ponudi, a niko na svijetu nema taj novca za koji bih dao svoj bubreg.

A i kada bih se odlučio da prodam, nisam siguran koji će otići, možda onaj najbolji, a da meni ostanu dva slabija, i ko zna šta se iz svega toga može izroditi. Bog mi je dao tri bubrega i zdravlje i što bih ja tu nešto riskirao. Zdravlje nema cijenu - izjavio je Karić.