Djevojčici Roxli Doss (11) iz Teksasa u SAD doktori su dijagnosticirali visoki stepen vrlo rijetkog i vrlo agresivnog oblika tumora na mozgu koji je nemoguće ukloniti operacijom.

Ova vrsta najčešće pogađa djecu u dobi od pet do devet godina i poznata je kao - difuzni intrinzični pontinski gliom (DIPG). Bilo je to u junu ove godine. Malena je bila u pet bolnica i svugdje su rekli isto - dijagnoza nije pogrešna, a lijeka nema. Doktori su je poslali na ciklus radioterapije koji je trajao šest sedmica - po šest dana u sedmici. Pokušavali su uništavanjem tumorskih ćelija usporiti razvoj bolesti.

U septembru je uslijedio pozitivan šok i za djevojčicu i za neurologe - na magnetskoj rezonanci (MRI), kojom su željeli provjeriti kako napreduje liječenje, tumor više nisu mogli pronaći, nestao je. Rekli su da su takvi slučajevi veoma rijetko zabilježeni u medicinskoj literaturi.

Prvi simptomi bolesti kod Roksli bili su stalne glavobolje i osjećaj umora. Nakon mnogih posjeta pedijatru, završila je u dječijoj bolnici "Dell" u Austinu, gdje su joj postavili dijagnozu.

Većina oboljelih ne živi duže od devet mjeseci nakon postavljanja prve dijagnoze. Roditelji curice, familija i prijatelji su se svaki dan molili za medicinsko čudo, i ono se zaista dogodilo...

Roxli Doss 1

Neki od prvih simptoma bolesti su, osim glavobolje i umora, problemi s pokretanjem očiju, slabost lica, poteškoće u hodanju. Većina oboljelih ne živi duže od devet mjeseci nakon postavljanja prve dijagnoze. Zračenje smanjuje tumor u 70% slučajeva i obično pacijentima produži život za otprilike tri mjeseca, navode stručnjaci. Rokslini roditelji su kasnije ispričali da nakon dijagnoze nisu mogli napraviti ništa, osim svakodnevno se moliti za čudo.

 - Tumor se ne može detektirati na MRI skeniranju, što je stvarno neobično - izjavila je dr. Virginia Harrod, direktorica i dječija neuroonkologinja u dječijoj bolnici "Dell". Presretna djevojčica se oporavlja i vratila se raditi ono što najviše voli, a to je jahanje.

Roxli Doss 1

- Još će morati na imunoterapiju da bi se spriječio rast novih tumorskih ćelija. Svakog dana ponavljamo da je našu Roksli Bog izliječio - rekli su presretni roditelji Gena i Scott.

Dr. Momna Hejmadi, viša stručna suradnica na Odjelu biologije i biohemije na Univerzitetu Bath u Velikoj Britaniji, ima drugo objašnjenje.

- Jedan od razloga za povlačenje tumora kod djevojčice može biti imuni odgovor koji tijelo pokreće protiv određenih antigena ili genetskih markera na površinama tumorskih ćelija - izjavila je, kako je citira "Daily mail".