Nije normalno kašljati danima, a ne reagovati na pravi način i otići ljekaru. Dobra je stvar da kod kašlja od velike pomoći mogu biti domaći sirupi i čajevi...

Kašalj (lat.: tussis) iznenadan je i često ponavljajući refleks koji pomaže da se iz dišnih puteva izbace štetne izlučevine, sekret, iritansi, strane čestice i mikrobi. Sastoji se od tri faze: udisanja, izdisanja i automatskog otpuštanja zraka iz pluća, obično popraćenog prepoznatljivim zvukom.

Kašalj je često automatski, bez volje čovjeka, ali moguće je kašljati i namjerno. Kašalj najčešče proizlazi iz smetnji disajnog sistema, a mogu ga potaknuti i pušenje, zagađenost zraka, astma, hronični bronhitis, alergijska stanja, slabost srca ili razni lijekovi, a može biti posljedica infekcije dišnih puteva kao što su: prehlada, upala pluća, gripa, hripavac ili tuberkuloza. U velikoj većini slučajeva razlog akutnog kašlja, tj. kašlja kraćeg od 3 nedjelje su, prehlade.

TIPOVI KAŠLJA. Kašalj može biti klasificiran po trajanju, karakteru i vremenu. Trajanje može biti akutno (iznenadna pojava) ako je prisutno manje od tri nedjelje, subakutno ako je prisutno između tri i šest nedjelja i hronično kada traje duže od šest nedjelja. Kašalj može biti suh ili produktivan, ovisno postoji li ispljuvak. Može se javljati samo noću, samo danju ili i danju i noću

Hronični suhi kašalj samo je jedan od mnogih tipova kašlja .Iscrpljuje organizam, onemogućuje kvalitetan odmor, a može biti i upozorenje na mnoge bolesti te ga se, ako potraje duže od nekoliko dana, ne smije zanemarivati. Nije rijedak i suhi kašalj koji prati zvuk poput laveža. Taj tip kašlja ne prati iskašljavanje, a najčešće se javlja noću. Obično počinje nakon prehlade ili gripe i trebao bi se sam povući. Bolni i stalni kašalj koji je posebno intenzivan ujutro još je jedan od tipova kašlja. Njega prati iskašljavanje sluzi, a mogući su i bol u prsnom košu, upaljeno grlo ili začepljen nos. Vjerojatno je uzrok tog tipa kašlja akutni bronhitis, a najbolji je lijek odmor i uzimanje dovoljno tekućine kako bi se sluz razrijedila i lakše iskašljala. Produktivni kašalj, koji prate bol u prsima i otežano disanje, posebno je izražen ujutro i zimi. Često je izazvan hroničnim bronhitisom ili drugim hroničnim stanjima pluća. Kakav god kašalj da vas muči, ako traje duže od sedam dana, ne bi se smio ignorisati. I alergija može uzrokovati kašalj pa je potrebno otkriti alergene kako bi se propisala odgovarajuća terapija. Nije normalno kašljati danima, a ne reagovati na pravi način i otići ljekaru.

Stalno kašljanje može, prouzrokovati i bolove jer su mišići, naročito prsni i leđni, neprekidno napeti. No, uzrok neprekidnoga kašlja ne mora biti bolest, nego to mogu biti i stvari koje imate u svom domu poput punjenih igračaka ili čak kozmetike koju upotrebljavate. Plišane igračke skupljači su prašine, a kad se djeca igraju njima, prašina ulazi u dišne puteve i uzrokuje kašalj.

DOMAĆI SIRUP I ČAJEVI. Za domaći sirup protiv kašlja očistite i narežite pola kilograma mrkve te je kuhajte dok ne omekša. Izvadite mrkvu iz vode pa je propasirajte. U vodu u kojoj se kuhala mrkva dodajte tri, četiri kašike meda te pomiješajte s pasiranom mrkvom. Uzimati treba više puta u toku dana po 1 supenu kašiku a djeca po 1 čajnu kašiku.

Ili možete spraviti čaj po provjerenoj recepturi

  • 2 kom crvenog luka veličine jajeta
  • 1 litar vode
  • 150 grama smeđeg šećera

Luk ne guliti već ga s oljupinom samo oprati i staviti kuhati u litru vode sa šećerom (šećer neutrališe okus i miris luka)

Kad zakipi, kuhati oko 15 min. Ohladiti i procijediti.

Čaj se pije mlak ili hladan i to gutljaj po gutljaj. Brzo potiče iskašljavanje i prestanak kašlja.

Sljedeća receptura mnogima je bila od pomoći.

  • 1 litar vode
  • 1 veći korijen đumbira
  • 25 gr. suhe kamilice
  • 25 gr. korijena bijelog sljeza
  • 1 mala kašičica cimeta
  • 2 limuna (iscijeđen sok)
  • 250 gr. meda

U litar vode dodati izribani korijen đumbira i kuhati na laganoj vatri dok se ne ukuha na pola litra.

Dobijeni čaj kratko prohladiti (par minuta samo da nije vreo) pa preliti u drugu posudu u koju ste dodali čaj od kamilice, bijeli sljez i kašičicu cimeta.

Poklopite i ostavite dok čaj ne bude mlak, a onda sve zajedno procijediti stiskajući kašikom iscijeđeno bilje.

U mlak čaj dodati med i iscijeđeni sok limuna.

Sve zajedno izmiješati i presuti u staklenku.

Odrasli uzimaju 1 veliku kašiku 3 puta na dan, a djeca (iznad 1 godine) po 1 malu kašikicu 2 ili 3 puta na dan.

(DozaZdravlja.com/Semerkand.ba/Doc. RS homeopat i fitoterapeut Suad Šendelj)