32-godišnji dijabetičar je oslijepio, nakon što je zanemario upozorenja ljekara, jeo nezdravu hranu i izbjegavao odlazak ljekaru.

Michael Betteridge iz Portsmoutha (Velika Britanija) je godinama jeo velike količine čokolada, čipsa i pio gazirane sokove, a misleći da je nepobjediv. Međutim, pretpostavlja se da on neće moći vidjeti svoju djecu, Michaela (6) i Hallie Sinden (15) jer je njegov vid jako oslabio. Također, zbog njegovog stanja, potrebna je i amputacija noge.

Michaelu je kao šestogodišnjaku dijagnosticiran nasljedni dijabetes tipa 1, ali on je zanemario upozorenja doktora, želeći živjeti kao i ostali ljudi. Jeo je slatkiše, pio gazirane sokove, pušio, a izbjegavao medicinske preglede.

Prošle godine u maju mu se vid zamaglio, a do septembra je bio potpuno slijep. Kaže da je očajan zbog svega što se dogodilo i da sada želi upozoriti druge ljude.

- Kada sam imao 14-15 godina, želi sam biti poput ostalih momaka, raditi što i oni, jesti i piti kao oni. Jeo sam samo lošu hranu, mislio sam da ću živjeti vječno.

- Slušajte doktore i idite na preglede redovno, isplati se. Nemojte jesti 'smeće' ni pušiti.

Najgore mu je što najvjerovatnije više neće vidjeti djecu.

- Zamišljam ih kakvi su sada, a i kad odrastu za mene će biti mala djeca.