Nakon posta, bogati iftar može uzrokovati probavne smetnje. Međutim, to se može izbjeći. Sve što morate učiniti je da pripremate iftar od svježih namirnica i na zdrav način.

1. Započnite obrok  hurmama

Hurme su važan izvor šećera, koji nadomješta energiju koju ste izgubili tokom dugih sati posta, a bogate su i vlaknima koja poboljšavaju probavu. Također, sadrže magnezij i kalij.

2. Nakon posta pijte dovoljno vode

Ove godine je ramazan baš u najtoplije vrijeme godine, tako da morate popiti dovoljno vode nakon posta kako bi izbjegli dehidraciju i osjećaj žeđi. Preporučuje se da tokom noći popijete osam čaša vode.

3. Izbjegnite žeđ

Izbjegavajte slanu hranu poput konzervirane hrane, slanih orašastih plodova, jer bi Vam sljedećeg dana posta to moglo povečati žeđ. Također, izbjegavajte pikantne namirnice, a konzumirajte više voća i povrća.

4. Jedite polako

Iftar počnite hurmama, napijte se vode, pojedite supu, malo salate, a tek onda idite na glavni obrok. Ako osjećate sitost nakon salate, napravite pauzu, pa nastavite s jelom. Prejedanje može uzrokovati nadutost i bolove u stomaku. Počnete li iftar s toplom supom, topla tekućina priprema probavni sistem na hranu nakon posta.

5. Trebale bi biti zastupljene sve grupe hrane

U vašem iftaru bi trebale biti zastupljene sve grupe namirnica, odnosno žitarice, proteini, zdrave masnoće, voće i povrće.

6. Birajte zdravu hranu

Izaberite cjelovite žitarice, nemasno meso, pileća prsa, ribu, maslinovo ulje i svježe voće umjesto industrijskih sokova. Izbjegavajte prženu i masnu hranu.

Meso, mahunarke, jaja i mliječni proizvodi bogati su bjelančevinama. Za iftar bi trebali pojesti bar nešto do navedenih namirnica jer su bjelančevine važne za organizam, a i povećavaju osjećaj sitosti.

7.  Umjereno sa slatkišima i jako slanom hranom

Konzumiranje slatkiša odmah nakon iftara može uzrokovati nadutost i usporiti probavu. Takođe, može izazvati oscilacije razine glukoze u krvi, što dovodi do veće želje za slatkišima. Zbog toga se preporučuje umjereno konzumiranje slatkiša tek 2-3 sata nakon iftara.

Slana i začinjena hrana uzrokuju žeđ, pa je bolje izbjegavati je.

8. Razdijelite svoje obroke

I tokom ramazana je važno imati tri obroka - iftar, lagani noćni obrok i sehur.

(Doznajemo.com/D.Z.)