Jedan vrlo zanimljiv fenomen zabilježen je u vrijeme pandemije novog koronavirusa. Naime, istodobno sa povećanjem broja oboljelih od COVIDA-19, gotovo je potpuno u zaborav pala «obična» sezonska gripa, čijih je slučajeva neusporedivo manje nego inače!?

Ovaj fenomen prvo je zabilježen na južnoj hemisferi, a sada se događa i kod nas. Početkom mjeseca britanski «The Sunday Times» pisao je o tome kako je obična sezonska gripa «skoro nestala», nakon što su u Ujedinjenom Kraljevstvu zabilježeni podaci po kojima je nivo zaraze tom bolesti najniži u posljednjih 130 godina.

Tako je u drugoj sedmici januara, broj prijavljenih bolesti povezanih sa gripom bio svega 1.1 na 100.000 stanovnika, u proteklih pet godina prosjek je bio čak 27 na 100.000. Drugim riječima oko 24,5 puta više!

Simon de Lusignan, profesor primarne zdravstvene zaštite na Univerzitetu oxford i direktor Kraljevskog koledža za istraživanje i nadzor generalne zdravstvene prakse (Royal College of GPs research and surveillance centre), izjavio je da je influenza sada «gotovo potpuno izbrisana».

Sa svoje strane, John McCauley, direktor centra koji u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO-World Health Organisation) istražuje gripu, potvrdio je da je zadnji put kad je zabilježen ovako mali broj smrtnih slučajeva povezanih s gripom bio još daleke 1888. godine, prije velike pandemije influenze 1889-90.

Stručnjaci pretpostavljaju da je razlog ovako malog broja slučajeva «obične gripe» povezan sa značajnim povišenjem higijenskih standarda i epidemiološkim mjerama uvedenim zbog pandemije novog koronavirusa.

(DozaZdravlja.com/A.N.)