Svega 18-dana stara bebica po imenu Mariana Sifrit, preminula je u utorak ujutro 18. jula, uprkos svim naporima medicinskog osoblja da sačuvaju njen život.

Prema one što smatraju doktori, uticaj na smrtonosnu bolest koju je dobila vjerovatno je imao poljubac – odnosno virus kojim je tada zaražena.

Mariana se razboljela od virusnog meningitisa kada je imala manje od 7 dana, a bolest je izazvao virus HSV-1, koji u rijetkim slučajevima vodi do razvoja oboljenja koje izaziva upalu tkiva koje prekriva mozak i kičmene moždine.

Roditelji curice, Nicole i Shane Sifrit, oboje su bili negativni prilikom testiranja na spomenuti virus.

Mariana je posljednje dane svog ovozemaljskog života provela u Dječijoj bolnici Univerziteta Iowa u Iowa Cityju (SAD), pateći od teških medicinskih komplikacija.

U trenutku kad je umirala, uz nju su bili skrhani majka i otac.

Nije precizno utvrđeno kako je Mariana dobila virus, koji u većini slučajeva nije smrtonosan, ali kod malih beba, kod kojih imuni sistem još nije dovoljno razvijen, može imati i ovako teške posljedice. Posebno su kritična prva dva mjeseca nakon rođenja, navode doktori, i u tom periodu roditelji trebaju biti posebno oprezni.

(DozaZdravlja.com)