"Ljekari u kruševačkoj bolnici su nam govorili i uvjeravali da je to što se dešava Tamari sasvim normalno kod trudnica, govorili su kako ima napad bubrega, sumnjali su da je krenuo kamen, a ona je umirala od sepse. Siguran sam da bismo izbjegli katastrofu da su doktori u Kruševcu reagovali na vrijeme i da su nam rekli da ne znaju šta je s njom. Izgubili smo mladu i zdravu ženu i lijepog dječaka..."

Ovim riječima počinje svoju ispovijest Lazar Milić, suprug Tamare Milić, koja je u četvrtak u sedmom mjesecu trudnoće preminula od sepse u KC Niš (Srbija)

Tamara je četiri dana bila smještena na Ginekologiji kruševačke bolnice, nakon čega je u životnoj opasnosti i stanju već razvijene sepse prebačena u Niš.

Tamarin suprug Lazar tvrdi da ona nije imala nikakvih problema u trudnoći, radovali su se, čekali dječaka, a onda se dogodila tragedija.

U kruševačku bolnicu je primljena 20. jula, imala je bolove u predjelu lijevog bubrega. Uvjeravali su nas da to nije ništa i da se kod trudnica često javlja napad bubrega. Odmah tog dana počela je i povraćati, imala je temperaturu i tamo su je držali četiri dana bez ikakvog jasnog odgovora. Sumnjali su da je u pitanju zapaljenje bubrega, pa su mislili da je krenuo i kamen. Tamo je nisu gledali i pazili, išao sam sam je presvlačiti i kupati. Pomagale su joj druge trudnice, čak i kad su tražile pomoć od sestara, one su vikale na njih i govorile "nije tebi ništa, nemoj se prenemagati" – tužno se prisjetio Lazar.

On dodaje da je četvrtog dana insistirao da je pošalju za Beograd, ali je Tamara bila u toliko lošem stanju da ne bi preživjela put do Beograda, pa su je transportovali u Niš.

– U KC Niš su nam rekli da je životno ugrožena i da je neizvjesno šta će biti, oni sumnjaju da je iz lijevog bubrega došlo do ulaska bakterija u krv, što je izazvalo sepsu. Još uvijek je misterija odakle njoj bakterija u krvi i odakle je krenulo. Kao uzrok smrti navodi se otkazivanje pluća, ali čekamo nalaze obdukcije. Za ljekare u Nišu ne mogu kazati ništa loše, oni su dali sve od sebe i trudili su se maksimalno, ali na kraju nije bilo pomoći – jedva će Lazar.

On tvrdi da su analize u kruševačkoj bolnici kasno urađene, kao i da je siguran da bi se tragedija izbjegla da se ranije reagovalo.

U jednom momentu u niškoj bolnici Tamarino stanje je krenulo nabolje, ali ono je, nažalost, drastično degradiralo i na kraju smo izgubili i dijete i nju. Izgubili smo najmilije, vjenčali smo se 6. juna, ni dva mjeseca nismo u braku… Ovo je velika tragedija za cijelu porodicu, volio bih da se ovo više nikome ne desi – zaključuje Lazar.

Lazar dodaje da ne vjeruje da će bilo ko od ljekara u kruševačkoj bolnici biti smjenjen, kao i da će on živjeti s tim bolom do kraja života, dok će neki ostati nekažnjeni.

POVEZANO
Majka Tešanj porođaj 07/19aVELIKA TUGA U TEŠNJU: Mlada mama u 35. godini preminula nakon porođaja!