Pacijenti koji su preboljeli blagi oblik COVID-19 imaju dugovječne plazmatske stanice koje luče antitijela i tako ih mogu dugotrajno štititi.

Mjesecima nakon oporavka od blagog oblika COVID-19, kad se razina antitijela u krvi smanji, imune ćelije u koštanoj srži i dalje su u stanju izlučivati nova antitijela protiv koronavirusa, objavili su u ponedjeljak američki naučnici u časopisu Nature.

Nakon infekcije, imune ćelije kratkog vijeka vrlo se brzo generiraju te izlučuju val zaštitnih antitijela.

Paralelno s odumiranjem imunih ćelija, razina antitijela opada, no bazen tih imunih ćelija, poznatim pod nazivom dugovječne plazmatske ćelije, ostaju u svojevrsnoj rezervi i nakon infekcije.

Većina ih se premješta u koštanu srž, objasnio je koautor studije Ali Ellebedy s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Washington u St. Louisu.

Kazao je da su članovi njegova znanstvenog tima dobili na uvid uzorke koštane srži devetnaestero pacijenata sedam mjeseci od početka blagog oblika COVID-19.

Kod njih petnaestero otkrivene su dugovječne plazmatske stanice koje su lučile antitijela protiv koronavirusa.

Petero među njima podvrgnuto je drugoj biopsiji koštane srži 11 mjeseci od pojave simptoma, koja je pokazala da su svi pacijenti i dalje imali dugovječne plazmatske stanice koje luče antitijela protiv SARS-CoVa-2.

Ellebedy je istaknuo da se te "stanice zadržavaju u koštanoj srži i nastavljaju izlučivati antitijela". Pojasnio je da se tako ponašaju od završetka bolesti te da će se to vjerojatno nastaviti do unedogled.

Te će stanice nastaviti živjeti i vjerojatno stvarati antitijela do kraja života ljudi, no još nije u potpunosti jasno bismo li imali isti rezultat istraživanja u pacijenata koji su preboljeli umjereni do teški oblik COVID-19, zaključili su autori studije.