Epidemija COVIDA-19 stavila je pred veliki izazov zdravstvene sisteme širom svijeta, a ono što možda je jedan od ključnih elemenata ove bolesti njena nepredvidivost, kada je riječ o posljedicama zaraze novim koronavirusom i (ne)uspjesima u liječenju iste.

Šire se različite teorije i savjeti, a jedan od njih, moguće je, može pomoći nekim od pacijenata s težim oblicima bolesti. Šta je u pitanju?

POVEZANO
Pulsni oksimetarZNATE LI? Kako spravica od 20-tak eura može praktično spasiti život ako se zarazite koronom

Naime, neki od izliječenih pacijenata, uključujući i medicinske radnike, tvrde da je njihovom oporavku moguće doprinjelo ležanje na trbuhu tokom bolesti?!

Nije riječ o nečemu nepoznatom u medicini, a kako je svojedobno pisao Penn Medicine, ležeći položaj za hospitalizirane pacijente na ventilaciji može biti problem jer su u tom položaju pluća stisnuta gravitacijom i drugim silama - uključujući unutarnje organe.

- Ovaj položaj može uzrokovati hiperinflaciju alveola u trbušnim (prema gore usmjerenim) plućima, dok uzrokuje alveolarni kolaps (atelektazu) u leđnom dijelu pluća koji leži najbliže krevetu. Gravitacija komplicira stvari gurajući krv prema dolje prema slabo oksigeniranim alveolama u stražnjim plućima, stvarajući neusklađenost ventilacije i perfuzije - pisao je između ostalog spomenuti izvor.

Stručnjaci koji ističu da je ovo korisno kod bolesnika s COVID-19 navode: "Položaj omogućuje bolje širenje leđnih (leđnih) plućnih regija, poboljšano kretanje tijela i pojačano uklanjanje sekreta koji u konačnici mogu dovesti do do napretka u oksigenaciji, tj. disanju".

Ipak, ovo nije bez rizika, i kad je riječ o radu sistema srce-pluća, pa takav položaj treba odrediti doktor, a pacijenti se u ovaj položaj stavljaju maksimalno od 16 do 18 sati dnevno.

Naveli smo već da ovo nije nepoznato u medicini, a još prije nekoliko godina Cochrane je objavio tekst pod naslovom "Ležanje na trbuhu tijekom mehaničke ventilacije odraslih s akutnim zatajenjem disanja"

- ...željelo se istražiti može li ležanje na trbuhu (engl. prone position) tijekom mehaničke ventilacije poboljšati važne rezultate, npr. smanjiti smrtnost pacijenata u jedinici intenzivnog liječenja koji zahtijevaju mehaničku ventilaciju. Također smo željeli ispitati nedostatke i komplikacije povezane s ležanjem na trbuhu, kao i dugoročne koristi.

Ključni rezultati rezultati 9 istraživanja u koijma je učestvovalo ukupno 2.165 ispitanika (objavljenih u 10 znanstvenih radova) pokazuju da ležanje na trbuhu ne donosi korist za sve sudionike kojima treba ventilacija, ali postoje neke situacije u kojima taj položaj može poboljšati preživljenje. U jednoj skupini sudionika s najtežim oštećenjima pluća smanjila se smrtnost, kao i u pacijenata koji su dulje i ranije bili podvrgnuti liječenju. Opisane su i određene komplikacije, najčešće dekubitus i začepljenje dušnika. Također su zabilježeni slučajevi niskog krvnoga tlaka i abnormalnih srčanih ritmova. Kliničari trebaju biti svjesni toga i poduzeti preventivne radnje kada je to moguće. Primjena ležanja na trbuhu svih pacijenata prisutnih u jedinici intenzivnog liječenja koji imaju nižu razinu kisika u krvi nije opravdana, ali određene skupine sudionika, primjerice one s izrazito niskim razinama kisika u krvi mogu imati koristi od takvog položaja. Daljnja klinička istraživanja bi pomogla u pojašnjavanju potencijalne koristi za te bolesnike...

(DozaZdravlja.com)