Rijetke su biljke koje su tako dugo prisutne u narodnoj medicini posebno među ruralnim stanovništvom kao što je čuvarkuća. Još u sačuvanim spisima koji potiču od Karla Velikog može se pročitati kako se seljanima nalaže uzgoj 72 važne biljke, u završnom poglavlju stoji: “Svaki seljak treba imati čuvarkuću na svojoj kući”.

Radi se o biljci koja dobro uspijeva u našim krajevima i može se lako uzgojiti u dvorištu ili saksiji. Njena ljekovita svojstva su mnogobrojna.

Najpoznatija i najjednostavnija upotreba je sok koji se sipa u uho prilikom uhobolje i potrebe za rastvaranjem ušne smole. Sok i svježi listovi stavljaju se i na rane, opekline, ubode insekata, uboje, i druge probleme na koži.

Ovdje Vas međutim želimo upoznati sa jednom mnogo efikasnijom kombinacijom. Radi se o mješavini kompletnih listova čuvarkuće i prirodnog meda. Smjesa je najviše korištena i preporučena za djelovanje na ciste u organizmu posebno ciste na ženskim organima i dojkama. To međutim nije sve, mnogobrojne su koristi za Vaš organizam i između ostalog za tretiranje protiv crijevnih parazita, raka materice, srca, kao i upalne procese u tijelu.

Upotreba čuvarkuće u ovom lijeku je presudna. Potrebno je da napravite u smjesu koja se sastoji od:

– listova čuvarkuće 300 g,

– pravog prirodnog meda (najbolje kestenov) 300 g

Ova dva sastojka se miješaju u jednakom omjeru po 300 grama meda i čuvarkuće.

Čuvarkuća se ubere, dobro opere i samelje u blenderu ili nekoj drugoj mašini. Dobivena kašasta smjesa čuvarkuće pomiješa se sa medom u staklenoj tegli i dobro se izmiješa nekoliko minuta da se sastojci sjedine. Smjesa treba da odstoji 7 dana, s tim da je dobro da je povremeno opet izmiješate. Teglu držite u frižideru.

Nakon 7 dana stajanja počnite je konzumirati. Ovaj pripravak uzimate svaki dan 3 puta po jednu supenu kašiku. Prva kašika se uzima ujutro čim se probudite, druga u toku dana između obroka i treća pred spavanje.

Nemojte preskakati ako baš ne morate konzumaciju ovog prirodnog lijeka. Proces liječenja traje od par sedmica do par mjeseci ali ciste uglavnom nestaju nakon tog perioda. U praksi se ova kombinacija meda i čuvarkuće pokazala efikasnom kod svih vrsta cisti u organizmu a posebno na ženskim organima i dojkama.

Osim primarnog i najviše korištene namjene mješavine za ciste ovu kombinaciju i recept možete napraviti i koristiti vrlo uspješno za još nekoliko zdravstvenih stanja.

Prije svega smjesa je dobra za čišćenje i jačanje cjelokupnog organizma. Odlično djeluje na ubrzanje metabolizma i popravlja probavu odnosno poboljšava frekvenciju stolice. U ruskim narodnim receptima ova kombinacija spominje se i kao lijek za jačanje srca. Sok čuvarkuće djeluje antiupalno te bi, koristite li ovu smjesu redovno, trebala pozitivno djelovati na upalne procese usne duplje, grla te posebno želudca i probavnog trakta.

Analizama je utvrđeno da je čuvarkuća bogata antibakterijskim materijama i polisaharidima koji blagotvorno djeluju na cjelokupni imuni sistem.

Sok, a samim time i ovaj recept, se može koristiti i za liječenje: nervnog rastrojstva, epilepsije, nervoze kao i nemirnih snova i dječijih strahova.

Kombinaciju koju smo vam predložili možete konzumirati i bez ikakve posebne dijagnoze kao odlično preventivno sredstvo za vaš organizam i cjelokupno zdravlje. Na taj način preuzimate najbolje sastojke koje nam je priroda podarila u ova dva sastojka u sinergijskom djelovanju. Smjesa ima jako prijatan ukus.

Za one koji ne znaju čuvarkuća (Sempervivum tectorum) je višegodišnja biljka iz porodice Crassulaceae. Zovu je brojim imenima u našim krajevima: Gromovna trava, Gromovik, Vazdaživ, Cmilić, Glavotoć.

Podijelite ovaj tekst sa prijateljima na Facebooku kako bi doznali za blagotvornost ovog narodnog lijeka!

(Doznajemo.com/zdravljebezdoktora.com)