Haritaki plod drveta Terminalia chebula koje raste u šumama Indije i Šri Lanke. Zbog svojih ljekovitih svojstava, haritaki je jedan od temeljnih sastojaka tradicionalne istočnjačke medicine.

Haritaki posjeduje snažno antibakterijsko, protuupalno i protugljivično djelovanje. Najčešće se koristi u prahu, iako se za određene bolesti i tegobe može koristiti i kao uvarak (kod hepatitisa, npr.).

Koristi se kao lijek za bolno mokrenje i bubrežne kamence,  vrućice i kašalj uzrokovan gripom ili virozama, za reproduktivno i se*sualno zdravlje.

Želite li prirodni analgetik i sredstvo protiv upala, otopite haritaki u prahu s malo vode. Tako ga možete koristiti, npr., i kao sredstvo za ispiranje očiju kod konjunktivitisa. Uvarak od haritakija pomaže u liječenju rana u ustima, ali i upale sluznice i desni (stomatitisa) te grlobolje. Grgljajte ga u ustima ili u grlu za liječenje upaljenog grla i krajnika.

Haritaki je poznat po svom blagotvornom djelovanju na cijeli probavni sistem.

Pripada grupi prirodnih lijekova s prokinetičkim djelovanjem - pozitivno djeluje na prirodni ritam rada želuca i crijeva i ubrzava njihovo pražnjenje.

Pomaže u liječenju anoreksije jer prirodno potiče apetit. Zbog svog blagog laksativnog djelovanja liječi zatvor i nadutost te sprječava crijevne grčeve. Djelotvoran je protiv glisti i u liječenju kolitisa (upale debelog crijeva).

Ako imate problema s čirevima na želucu, pola čajne žličice haritakija u prahu popijte s malo tople vode svake večeri prije spavanja. Isti recept možete primijeniti za sve želučane tegobe.

Haritaki je saveznik jetre u zaštiti organizma od štetnih tvari. Potiče izlučivanje suvišne tekućine i tako pomaže čišćenju probavnog i urinarnog trakta. Smanjuje taloženje lipida u krvi i jetri zbog čega povoljno utječe na cijeli krvožilni sistem. Zahvaljujući zdravim masnim kiselinama u svom sastavu, pomaže u snižavanju visokog krvnog tlaka i poboljšava rad srca.

Haritaki možete koristiti i za prevenciju od utjecaja štetnih tvari koje se nalaze u industrijski obrađenoj hrani, jer prirodno neutralizira masnoće i ulja koja nepovoljno utječu na organizam, kao i na aditive koje svakodnevno unosimo brzom ili nezdravom hranom.

Haritaki kao univerzalni lijek: 

  • poboljšava probavu
  • zaustavlja kronični proljev
  • potiče mršavljenje
  • poboljšava stanje problematične kože
  • liječi upale 
  • uklanja toksine iz organizma
  • pomaže kod mučnina i dijabetesa
  • regulira krvni tlak
  • prirodni je sedativ
  • liječi dugotrajan kašalj i vrućicu 

Napomena: Iako se koristi kao univerzalni lijek, haritaki se u nekim slučajevima ipak ne preporučuje. Ne smiju ga koristiti trudnice i osobe u stanju dehidracije i iscrpljenosti.

POVEZANO
Tibet pripravakDREVNI ZDRAVSTVENI RECEPT SA TIBETA STAR 2.000 GODINA Potrebno je 300 gr. bijelog luka i kila limuna