Doktor Joakim Pomer (34) vodi sopstvenu ordinaciju u Linzu, u Austriji. Za Vice je odgovorio na neka pitanja o svom poslu...

Je li istina da stopala vaših pacijentkinja često mirišu neprijatnije od njihovih najintimnijih dijelova?

- To vam je kao kad idete kod zubara, prije toga ćete oprati zube - tako se i žene obično istuširaju prije nego što dođu kod mene i ništa im ne fali. Zdrava žena ne miriše neprijatno iz intimnih dijelova. Posebno revnosna intimna higijena čak umije da bude kontraproduktivna. Viđamo vaginalne gljivice kod žena koje su tokom dužeg vremenskog perioda koristile specifične proizvode za čišćenje. Voda je dovoljna da ona bude čista - uvijek bih zdravoj ženi preporučio da je samo ostavi kako jeste. Ako žena tamo miriše loše, to je obično zato što ima nekakvu infekciju. Moj posao je da se postaram da je se riješi.

Koliko pacijentkinja se brije prije nego što dođe kod vas?

- Imam ovdje kod sebe istraživanje u kojem se tvrdi da preko 60% žena redovno brije svoje intimne zone. Ne mislim da će žena ako se inače ne brije to promijeniti samo zbog posjete ginekologu. Neke žene nam dolaze zbog hitnih problema, što nikad nije dobra prilika za brijanje. To zapravo nije ni važno.

Zar vas stidne dlake ne ometaju u vašem poslu?

- Ne, odstranjivanje stidnih dlaka je samo pitanje ukusa. Žena može sama da odluči da li želi to da uradi ili čak da se konsultuje sa svojim partnerom, ali ne mora da brine šta će njen ginekolog misliti o tome. Tek kad moramo da operišemo može postati bitno da se odstrane dlake, ali ako se ona sama nije obrijala, mi ćemo to uraditi za nju.

Šta je najapsurdnija stvar koju ste naučili o se*su radeći svoj posao?

- Naučio sam da nema ničeg zaista apsurdnog u vezi sa se*som na dobrovoljnoj bazi. Ne brinite o tome šta drugi ljudi mogu da misle i samo radite ono što želite da radite - dok god je na uzajamno sporazumnoj bazi, naravno, i ne podrazumijeva nište nezakonito.

Da li vas je ikada uzbudila žena koja se skidala pred vama na vašem poslu?

- Ne. Pacijentkinje dolaze kod mene zato što mi vjeruju. Možda to zvuči kao da je teško povjerovati, ali morate da budete u stanju da isključite svoju se*sualnost. Ja to na svom poslu mogu.

Kako izgleda kad naletite na neku svoju pacijentkinju u prodavnici?

- Pozdravim je. Ako situacija to dozvoljava, popričamo malo, a ako su sa mnom moja žena i moj sin, upoznaću ih sa njom. Nikad ne pričam o svom poslu sa svojom ženom jer su problemi mojih pacijenata povjerljive prirode. Ali ako naletim na neku pacijentkinju koja uzgred pomene da ima neki problem, može tu i tada da zakaže pregled kod mene. Međutim, neću u detalje pričati o tome na ulici ili u javnosti.

Jeste li ikada spavali sa ženom i pomislili: Stvarno bi trebalo da se pregleda tamo dole?

- Kao što na poslu isključim svoju se*sualnost, privatno isključujem svoj posao. Oženjen sam i volim svoju ženu. Kad bih primijetio da tokom se*sa ili tokom njene trudnoće nešto nije u redu, rekao bih joj to - zato ste u vezi. To nema nikakve veze s mojim poslom.

Šta Vaša žena misli o vašem poslu?

- Bila je ispočetka malo pod stresom. Mnogi doktori koje znamo su razvedeni zato što ne provode dovoljno vremena sa svojim porodicama. Isprva je bila malo nesigurna po tom pitanju, ali sada nema nikakav problem s tim. Čak preporučuje svojim prijateljicama da dođu kod mene kad žele pregled. Mislim da je to najbolji dokaz povjerenja koji supruga može da vam pruži.

Možete li lakše da nađete G-tačku od drugih muškaraca?

- I dalje se vodi polemika da li ona uopšte postoji. Ali ljekari tvrde da su je pronašli nekoliko centimetara iznad uretre - gdje ima mnogo nervnih ćelija. Tamo ima i žlijezda koje se mogu stimulisati. Dakle, da, naravno, mi ginekolozi zaista mislimo da možemo da je nađemo.