Fahrudin Muhić iz Sarajeva objavio je na svom profilu recept od đumbira i meda koji je, kako se navodi, pomogao njegovoj teško oboljeloj supruzi.

Kako nvodi, savjest mu nalaže da ovaj recept podijeli svima koji imaju nekoga kome je potrebna pomoć.

Evo šta je napisao:

- Dobijem prije par dana od jedne osobe iz Sarajeva recept na bazi đumbira i meda i evo me među “normalnima” bez bolova. Žena je imala karcinom endokrinih žlijezda i bila je na aparatima 18 dana. Prošla je bez operacija i kemoterapije … Danas puca od zdravlja.

RECEPT

Dva veća korijena đumbira se očiste i izribaju na najsitnije (može i električna sjeckalica) i pomiješa se s 1/2 kg domaćeg meda. Konzumirati ga 3-4 puta na dan. Koristiti plastičnu, drvenu ili keramičku kašičicu, nikako metalnu. Prvi efekti se osjećaju poslije dva do tri dana…

Fahrudin Music

O đumbiru

Đumbir je trajna gomoljasta biljka iz porodice ljiljana poznata po svome korenju. Đumbir se od davnina upotrebljava u drevnoj narodnoj medicini, ali i kao hrana i sredstvo za uljepšavanje. Ova biljka je porijeklom iz Kine, ali sada se uzgaja u mnogim zemljama, uključujući Aziju, Indiju, Afriku i Karipske otoci. Evropom se širi tek početkom 15. stoljeća. Kao začin i lijek upotrebljava se njegov korijen. Miris đumbira je topao, sladak i ukusa je na limun. Đumbir je jedan od osnovnih orijentalnih začina. Kod nas se malo upotrebljava. Na Istoku dodaju ga jelima sa rižom. Dodaje se medenjacima, kolačima, keksima i pićima. U Indiji i Japanu dodaju ga supama i ribljim jelima. U Japanu đumbir kisele i tada ga nazivaju gari pa ga poslužuju uz poznato japansko jelo suši.

Đumbir se upotrebljava i u narodnoj medicini protiv želučanih problema, za pročišćavanje organizma, za zagrijavanje organizma u hladnim vremenima protiv prehlada. Đumbir širi krvne sudove. Istraživači su otkrili i da on čisti organizam, jača ga i pomaže kod nekih očnih bolesti. Sisanje korijena đumbira dobro je za bolesti grla. Piće od đumbira dobro je za žlijezde s unutrašnjim lučenjem jer poboljšava njihovu funkciju. Odstranjuje sluz koja se nakuplja u prsima i bronhijama usljed prehlada ili pušenja. Đumbir umanjuje depresiju, nervozu i upale želuca. Karameliziran đumbir kao poslastica je izvrstan lijek kod upala i bolova želuca. Koristi i srčanim bolesnicima i onima koji imaju povećani holesterol, kao i onima koji žele dobiti na kilaži – piše Preporood.

Nevjerovatan začin

Đumbir je veoma popularan u kuhinji zbog svog posebnog ljutkastog okusa, što je upravo zasluga eteričnih ulja, koja sadrži korijen đumbira. Korijen đumbira je dostupan u sirovom obliku, u prahu, ušećeren ili ukiseljen, u obliku sirupa ili tinkture u trgovinama zdrave hrane i supermarketima.

Ovaj nevjerojatan začin ima brojne dobrobiti za zdravlje, a ovako ih pobraja sajt Alternativa za Vas:

– Đumbir je karminativ (ublažava želučane tegobe i nadutost) i zbog toga se može koristiti za želučane probleme. – Korištenje đumbira stimulira sekreciju mukusa i na takav način ublažava kašalj i olakšava bol u grlu. – Brojna istraživanja potvrđuju da đumbir olakšava mučninu, posebno morsku bolest, jutarnju mučninu, mučninu izazvanu kretanjem i mučninu uslijed kemoterapije. – Đumbir posjeduje anti-bakterijska, anti-gljivična i anti-toksična svojstva, zbog toga se koristi kao prevencija gripe i prehlade. – Đumbir je također antihistamin i zbog toga se koristi kod alergija. – Đumbir ima antiupalna svojstva, zbog kojih se koristi kod liječenja reumatoidnog artritisa, osteoartritisa i drugih bolesti mišićno koštanog i vezivnog tkiva. – Sastojci koje sadrži đumbir, su korisni u sprječavanju procesa biosinteza prostaglandina, koji je odgovoran za nastanak upale. Korijen đumbira se pokazao visoko efektivnim lijekom protiv artritisa. Rezultati liječenja sa đumbirom premašuju rezultate liječenja konvencionalnim lijekovima. – Đumbir sadrži posebne enzime koji su odgovorni za katalizu proteina u hrani, i na takav način pomažu probavi i sprečavaju grčeve. Drevni Grci nakon većeg obroka često su jeli đumbir, da bih olakšali proces varenja. – Zahvaljujući tome, da đumbir potiče sekreciju mukusa, on sprečava nastanak čira – oštećenja sluznice želuca. – Potvrđeno je da đumbir smanjuje nivo holesterola i sprečava nastanak krvnih ugrušaka. – Đumbir se koristi za liječenje želučanih bolesti poput dispepsije i kolika. U zemljama trećeg svijeta đumbir se koristi za liječenje dijareje.

(DozaZdravlja.com/Zdravlje i Priroda)