Emma Sealey iz engleskog Redicha bila je toliko gojazna da nije mogla da veže pojas na automobilu, a sada je skinula nevjerovatnih 125 kilograma i to samo zahvaljujući dijeti i vježbanju. Nije pristala na bilo kakve operativne zahvate.

Ova 35-godišnjakinja bila je ubijeđena da će umrijeti prije svog 40. rođendana i to upravo zbog prekomjerne kilaže – punih 181 kilogram je imala.

Uprkos molbama svojih najbližih da se obrati doktoru i zatraži uputnicu za podvezivanje želuca, ona se odlučila za zdraviji način mršavljenja, prenosi Daily Mail.

Emma je nosila odjeću u veličini 36, a za dvije godine uspjela je da staru garderobu zamijeni novim krpicama u veličini 8. Sada njena vaga pokazuje sjajnih 56,7 kilograma!

- Jedva sam mogla da odšetam od kuće do automobila svog vjerenika, ali čak nisam mogla da vežem pojas – objašnjava Emma.

- Godinama nisam stala na vagu, a kada sam to učinila, zgrozila sam se samom sobom – dodala je.

Inače, Emma je počela da se goji još u djetinjstvu, kada joj je blizak prijatelj umro, te je utjehu nalazila u hrani. Posjetila je svog doktora u nadi da je uputi na odjeljenje za smanjenje tjelesne težine.

- To je bio prvi put za toliko godina da sam stala na vagu. Nije bilo potrebno da mi doktor bilo šta kaže. Znala sam da moram da uradim nešto sa sobom – inače neću doživjeti svoj 40. rođendan. Nisam imala čime da se ponosim – objašnjava Emma.

Uz pomoć lokalnog savjetnika za tjelesnu težinu iz Cambridgea, najprije je počela da se odvikava od loših navika u ishrani. Prije početka svog režima mršavljenja, Emma obično ništa nije jela za doručak, ali je zato za ručak jela kobasice, sir i čips sa crnim lukom. Večera joj je obično bila piletina sa karijem i rižom uz hljeb. Za užinu je najviše jela čokoladu.

Šta je počela da jede? Za doručak pahuljice sa obranim mlijekom, ručak tuna sendvič sa crnim hljebom, dok joj se večera sastojala od barene ribe i svježeg povrća. Užina su joj bile jabuke, kruške, jagode ili narandže. Postepeno je počela da skida 6 kilograma mjesečno. Osim pravilne ishrane, Emma je redovno trenirala uz ličnog trenera, a kada je lijepo vrijeme, išla je na trčanje i vožnju biciklom.

- Sada imam mnogo više samopouzdanja, i volim da šetam pored izloga i gledam svoju figuru – kaže ponosna Emma koja je uspjela da za dvije godine skine 125 kilograma!

(DozaZdravlja.com/Kurir.rs)