Prije tačno godinu dana čuvena kubanska vakcina protiv raka pluća «CIMAvax» stigla je u Srbiju.

Nakon početne euforije i nezapamćenog broja oboljelih zainteresovanih da prime ovaj «čudotvorni eliksir» počelo je liječenje odabranih pacijenata, čiji se identitet čuvao u najstrožoj tajnosti. Pod egidom ekskluzivno, «Alo!» prvi put u Srbiji, objavio je tačne podatke efikasnosti ove vakcine.

Četvoro od 23 pacijenta u četvrtom stadijumu adenokarcinoma pluća, za koji se prognozira samo šest mjeseci života, a koji su prošlog novembra započeli liječenje «CIMAvaxom» u KBC «Bežanijska kosa» je preminulo. Preostalih 19 je preživjelo, a njihova bolest danas je u različitim fazama, stoji u izvještaju ovog kliničkog centra od 22. septembra 2016. godine.

CIMAvax

Izvještaj KBC «Bežanijska kosa“ od 28. septembra (Foto: RAS)

Kako se navodi u dokumentu, svi pacijenti su dobivali vakcinu i hemoterpiju i imali su oko 63 godine kada su započeli tu vrstu liječenja. Njih 13 primilo je od novembra prošle godine četiri ciklusa citostatika, dok je njih desetoro imalo za dvije više. Prema istim podacima, 12 njih dobilo je pet doza «CIMAvaxa», osmoro 10 doza, dok je troje primilo preko 10 doza, a trenutno su u fazi dobivanja 12. i 13. doze. Prema izvještaju, svi preživjeli su dobro podnijeli «CIMAvax» i nisu registrovani veći neželjeni efekti. Jedna pacijentkinja dobila je oštećenje sluha, za šta ljekari misle da je posljedica primjene citostatika. Kod devetoro pacijenata je poslije godinu dana primjene «CIMAvaxa» registrovana stabilizacija raka pluća, kod troje djelimičan odgovor na terapiju, kod sedmoro se bolest proširila, a četvoro je umrlo.

Dr. Sanja Kostić, onkolog u KBC «Bežanijska kosa», koja je uključena u primjenu vakcine, kaže za «Alo!» da su rezultati dobri.

- U najvećem broju slučajeva adenokarcinoma pluća u četvrtom stadijumu, kada se očekuje preživljavanje od tri do šest mjeseci, registrovana je stabilizacija bolesti. Kod manjeg broja pacijenata uočeno je smanjenje tumorske mase, a kod svih znatno poboljšanje kvaliteta života. Nije bilo ozbiljnih neželjenih reakcija, osim otoka na mjestu uboda. Četvoro oboljelih je umrlo. Ali ne od vakcine ili citostatika, već od prirodnog toka bolesti - objasnila je d.r Kostić i dodala da se nastavlja taj oblik liječenja, da se pacijenti mogu i dalje prijaviti, a kriterijumi su isti kao prošle godine.

Prof. dr. Branislav Perin, direktor Instituta za plućne bolesti Vojvodine, na kojem se takođe primjenjuje «CIMAvax», kaže za «Alo!» da imaju slične rezultate kao kolege u Beogradu.

- Naših desetak pacijenata već je prošlo ciklus hemoterapije i vakcine, a nekoliko njih sada prima samo «CIMAvax». Još je rano za zaključke. Neophodno je da pacijente pratimo narednih šest mjeseci do godinu, pa da njihovo stanje uporedimo sa stanjem bolesnika koji su liječeni samo citostaticima - naveo je on.

KRITERIJUMI. Prema podacima Ministarstva zdravlja, kriterijumi da oboljeli uđu u program primanja «CIMAvaxa» su da imaju četvrti stadijum adenokarcinoma pluća i da njihove analize pokazuju da su negativni na receptor takozvanog epidermalnog faktora rasta, ali da moraju da imaju određenu količinu tog faktora u krvi.