Dr. Sc. Asim Kurjak, doktor je medicine, specijalist opstetricije i ginekologije, naučnik i akademik. jedan je od poznatijih doktora sa naših prostora.

Jedno od pitanja u nedavnom intervjuu za Star BiH bilo je i to kakv savjet može dati ženu koja danas dozna da je trudna?

- Ako nema drugih simptoma, da se ponaša što normalnije. Trudnoća nije ni bolest niti neka njena suprotnost, pa je to naš narod fino nazvao «drugo stanje», koje nažalost u nekim slučajevima može skrenuti prema tragičnim ishodima – da se izgubi čedo, da majka umre ili da budu izgubljeni životi i jednog i drugog. Može se dogoditi da se nekim štetnim lijekovima naruši zdravlje djeteta ili majke... Baš zbog svih tih rizika nikada ne možemo reći da je bilo koja trudnoća potpuno bez rizika – možemo govoriti samo o minimalno rizičnoj trudnoći. I to zbog najmanje 2 faktora: Prvo ne znamo kakvi će biti trudovi kada dođe do porođaja i ne znamo šta će se dogoditi nakon samog porođaja.

Uz sve to, postoje pravila, postoje navike, postoje direktive, postoje vakcinacije, postoje lijekovi koji se smiju i oni koji se ne smiju davati trudnicama.

POVEZANO
Dalal Midhat karmin DZZBOG ČEGA JE DOŠLO DO POBAČAJA KOD POZNATE BH. PJEVAČICE: "Svi trebaju ovo znati!"

(DozaZdravlja.com)