Dr. Jenny Harries iz britanskog ministarstva zdravlja i praktično druga osoba u Engleskoj u borbi protiv koronavirusa kada je riječ o medicinskom aspektu obratila se naciji putem jutarnjeg programa "This Morning" i tom prilikom uputila poruku svim Britancima...

Jedno od pitanja odnosilo se na to da novi podaci pokazuju kako samo 22% pozitivno testiranih ljudi na novi koronavirus imaju simptome na dan testiranja - što naravno jača mogućnost da "tihi prenosioci" virusa, koji nisu ni svjesni da ga nose, imaju ključnu ulogu u drugom udaru zaraze.

Harries tvrdi da je najefikasniji način za ljude da se spreme za novi udar virusa koji se očekuje najesen da smršaju.

Ona je ponovila ono na šta od početka pandemije upozoravaju stručnjaci širom svijeta, a to je da je gojaznost faktor rizika u ovoj bolesti, i poručila da je to stvar koju svako može da uradi kako bi se zaštitio.

- Prema našim iskustvima, najgore prolaze stariji i gojazni ljudi. Gojaznost je ozbiljan problem, a rješiv je - poručila je ona, dodavši i da je istraživanje koje je proveo Univerzitet u Liverpoolu pokazalo da debljina podiže stepen rizika od smrtnog ishoda za 37%.

Budući da je Britanija jedna od najgojaznijih nacija, sa skoro dvije trećine pretilih odraslih i trećinom gojazne djece u ukupnoj populaciji, Harries je uputila apel na građane da urade sve u svojoj moći da do jeseni uklone ovaj faktor rizika.