Laboratorija Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sjevernoj Karolini (UNC) u Sjedinjenim Američkim Državama napravila je upečatljive fotografije u kulturama respiratornog trakta zaraznog oblika virusa SARS-CoV-2 proizvedenog od zaraženih ćelija respiratornog epitela

Ovu laboratoriju vodi dr. Camille Ehre, docentica Pedijatrije, članica UNC-ovog Instituta Marsico Lung i UNC Children’s Research Institute. Ehre je snimala ove fotografije kako bi ilustrirala koliko zaraza novim koronavirusom može biti intenzivna  i razumljiva putem grafičkog prikaza.

Mikroskop SARS-Co-V-2a DZ

Fotografije koje prikazuju "krivca" za pandemiju koja je promijenila svijet su nastale u saradnji s nizom drugih istraživačkih timova.

A kako je to učinjeno?

U laboratorijskim okolnostima, istraživači su inokulirali SARS-Co-V-2 u ljudske bronhijalne epitelne ćelije, koje su kasnije, nakon 96 sati, skenirane elektronskom mikroskopijom u MSL-u (Microscopy Services Laboratory) smještenoj na UNC-ovom Chapel Hillu i dostupnoj svim istraživačima u kampasu.

Fotografije koje su kasnije re-kolorizane, odnosno na kojima su istaknute određene boje, pokazuju zaražene ćelije s nitima sluzi (žute) pričvršćene na vrhove «trepavica» (plave). U pitanju su strukture nalik dlakama na površini epitelnih ćelija dišnih putova, a kojima je osnovna funkcija da prenose sluz (i zarobljene viruse) iz pluća. Uvećana fotografija pokazuje strukturu i gustoću viriona SARS-CoV-2 (crveni) koje proizvode epiteli dišnih puteva čovjeka. Virioni su cjeloviti, zarazni oblik virusa koji zaražene ćelije domaćina ispuštaju na respiratorne površine.

Mikroskop SARS-Co-V-2a DZ

Ovo pomaže da razumijemo nevjerovatno veliki broj viriona koji su proizvedeni i ispušteni od samo jedne ćelije u ljudskom respiratornom sistemu. To kasnije može ugroziti i druge organe, te se prenijeti i na druge ljude i izazvati bolest COVID-19.

Kako se zaključuje u tekstu koji je objavila UNC-ova stranica s novostima o zdravlju, ovo je još jedan snažan dokaz koliko treba voditi računa i nositi zaštitne maske da bi se spriječila ili oslabila infekcija.

POVEZANO
RTCG prilog koronavirusNEVJEROVATNO: Pogledajte TV prilog od prije 4 godine! "Kinezi su stvorili supervirus"