Muškarac iz Engleske dobio je sepsu nakon odlaska stomatologu te je pao u komu. Probudio se iz kome doznavši da su mu amputirali udove i dio lica, a izgubio je i pamćenje.

Čovjek po imenu Tom Rej (Ray) iz Rutlanda (East Midlands) živio je zdravim životom i bio je sportski tip. Kada je imao 38 godina, sad već davne 1999. godine, završio je u komi na tri mjeseca. Upravo je u to vrijeme njegova supruga Nik (Nic) rađala drugo dijete Freda te odgajala kćerku Grejs (Grace).

POVEZANO
Vadim Kondratjuk Anatolijević 1MLADI OTAC DVIJE CURICE UMRO NAKON ŠTO GA JE ZABOLIO ZUB: Kako se to moglo dogoditi?

Zbog njegove bolesti porodični je posao propao i morali su prodati kuću. Nik se sad brine o njemu. Njegovo stanje započelo je uobičajenim posjetom stomatologu koji ga je slučajno porezao po desnima. Rana se inficirala, a u kombinaciji s respiratornom infekcijom razvila se sepsa. Povraćao je i imao je visoku temperaturu.

Nakon povratka od stomatologa ubrzo je pao u komu, a kad se probudio, nije mogao prepoznati suprugu.

- Posjetio sam stomatologa nekoliko dana prije i ondje mi je doktor slučajno ogrebao desni jednim od onih njihovih oštrih instrumenata kojima stružu kamenac. U to je vrijeme bilo puno oboljelih od gripe, pa vjerujem da sam se tako zarazio - izjavioo je Rej.

Tom Ray žrtva sepse 1

Nakon toga otišao je porodičnom ljekaru koji ga je odmah preusmjerio na Hitnu, no ondje je proveo još deset sati jer su doktori vijećali o opcijama koje imaju na raspolaganju.

- Pravi je problem bio u tome što se dugo čekalo na nalaz krvi. To je trajalo satima. Dok su stigli i pokazali da imam sepsu, već je bilo prekasno. Sepsa vas može ubiti u svega nekoliko sati. Kad sam se konačno osvijestio nakon inducirane kome, nisam se mogao sjetiti svog života. Uz moj krevet sjedila je prekrasna žena držeći novorođenče. Predstavila se kao moja supruga. Ničega se nisam sjećao i morao sam sve učiti ispočetka - prisjetio se.

Sedmicama nakon buđenja u bolnici ga je posjetila kćerka.

- Ušla je u sobu i rekla: "To nije moj otac!" Bilo je užasno. Pokušavao sam je omekšati pričama i poklonima...

Tom Ray žrtva sepse 1

Njegova supruga morala je dati otkaz kako bi se o njemu brinula nakon izlaska iz bolnice. Borio se s depresijom i istovremeno učio kako koristiti proteze koje je dobio za ruke i noge. Par je zbog dugova morao prodati kuću. Prema njihovoj životnoj priči, 2016. godine snimili su film "Starfish".

Svoju životnu priču Rej je ispričao i studentima medicine pozivajući ih na dodatno usavršavanje. Danas ima 57 godina, a bavi se podizanjem svijesti o opasnostima sepse te je motivacijski govornik. Oporavljao se godinama, uz brojne estetske zahvate.

POVEZANO
Korina Valentine 1 DZŽENA IMALA NAOKO BEZAZLENE SIMPTOME: Doktori joj na kraju morali odsjeći nos, ruke i noge