Dvogodišnja djevojčica iz Velike Britanije po imenu Isla Kilpatrick-Screaton došla je na ovaj svijet je s ekstremno rijetkim medicinskim stanjem. Rođena je 02.02.2017. godine, bio je to preuranjeni porod nakon 36 sedmica trudnoće.

U pitanju je "Bolest Benjamina Buttona" ili mandibuloakralna displazija, a što uzrokuje da ćelije u njenom organizmu stare mnogo brže nego što je to normalno.

Prema izvještaju britanske nacionalne organizacije za rijetka medicinska stanja, samo 40 slučajeva ove bolesti su dosad prijavljeni. DNK testovi pokazali su da malena Isla ima specifičnu genetsku mutaciju koja nije nikad prije uočena, tako da zapravo niko i ne zna šta je uzrok njene bolesti. Ona je jedina osoba u svijetu sa ovakvim stanjem, smatraju medicinski stručnjaci.

Isla starenje 1

Njeno zdravstveno stanje je teško, i bori se sa srčanim problemima i problemima sa disanjem i neizvjesno je šta bi se moglo dogoditi u budućnosti s njom.

Toliko se malo zna o ovom stanju, da čak i specijalisti ne mogu procijeniti šta nosi period ispred nas i kakvu bi pomoć Isla mogla trebati.

Roditelji su, razumljivo, očajni. Stacey Kilpatrick i Kyle Screaton izjavili su za BBC-jev "Victoria Derbyshire program" da oni čak razmišljaju o povlačenju pravnih poteza protiv bolnice u kojoj se njihovo dijete liječi.

Sa svoje strane University Hospitals of Leicester NHS Trust (u pitanju je trust formiran od tri velike bolnice u Leicesteru) izjavili su da im je veoma žao što Islini roditelji imaju zabrinutost oko medicinske skrbi koja se 2-godišnjakinji pruža u njihovim bolnicama, i pozvali su roditelje da se  obrate direktno njima u vezi sa spomenutim brigama.

POVEZANO
Sanja Kusovac, majka malog Luke DZ 1NA POROĐAJU SU MI REKLI: "NE GLEDAJTE GA!" Ispovijest mame malog Luke (4) koji spava otvorenih očiju

(DozaZdravlja.com)