Gazirana voda je piće koje ne sadrži šećer, masti ni kalorije, a hidrira organizam. Kada se mala količina CO2 rastvori u vodi pod pritiskom nastaje blaga ugljična kiselina što vodi daje notu iskričavosti i veselosti. Ali to je i dalje voda. Ovaj postupak zove se karbonacija i može da se primijeni u mineralnim vodama koje sadrže različite minerale ili u slatkim sokovima, kao što su tonici i kole.

Dakle, gazirana voda je bezopasna i korisna!

Ako želite još bolji ukus, u gaziranu vodu možete da dodate listiće svježe nane, kolutiće krastavca, limuna ili nekog drugog svježeg voća. Na taj način, direktno u organizam unosite osvježenje i vedrinu.

Klinička istraživanja dokazuju neškodljivost gazirane vode za kosti i zubnu gleđ. Erozija zuba proizilazi iz pića koja su zasićena šećerom u sprezi s karbonizacijom. To su soda napici i sokovi.

Mjehurići u gaziranoj mineralnoj vodi pomažu varenje, naročito masne hrane, i olakšavaju pražnjenje crijeva. Na ovaj način, smanjuje se tjelesna masa i pomaže čišćenje organizma. Kada nam je stomak u ravnoteži, tada je i raspoloženje bolje.

Dokotori sa Klinike Mayo tvrde da je gazirana voda jednako zdrava kao i obična voda. Jedino je važno da se dnevno popije dovoljna količina vode, kako bi se zadovoljila potreba za hidratacijom.