Činjenica je kako prema količini prirodnih vlakana kivi iza sebe ostavlja jabuku, prema količini vitamina C naranču, a u kategoriji voća bogatog kalijem kivi samouvjereno prestiže čak i kalijem bogatu bananu!

Konzumiranje 2 kivija na dan čuva nas od bolesti srca i krvnih žila, moždanog udara, raka i bolesti dišnih organa - ističu stručnjaci zdrave prehrane. Ovo voće smeđe boje, prekriveno dlačicama s ukusnim i sočnim zelenim mesom stručnjaci često preporučuju za vrijeme zimskih mjeseci jer je riječ o pravoj vitaminskoj bombi, posebno kada je riječ o vitaminu C (količina vitamina C dva puta je veća nego u naranči!)

Jedinstvena mješavina fito-nutrijenata, vitamina i minerala u ovom aromatičnom voću je saveznik u borbi protiv bolesti srca, znatno smanjuje rizik od moždanog udara, raka, bolesti dišnih organa, te kao prirodno sredstvo za blago razrjeđivanje krvi djeluje poput "aspirina", ali bez ikakvih neželjenih nuspojava blagotvorno djelujući na kardiovaskularni sistem i smanjujući mogućnost nastanka krvnih ugrušaka.

Kivi također smanjuje nivo LDL ("lošeg") kolesterola u krvi te snižava pritisak.

Rezultati brojnih ispitivanja pokazali su kako kivi, ne samo što smanjuje nivo tkz. oksidacijskog stresa (pomak ravnoteže u ćelijskim oksidativno-redukcijskim reakcijama u smjeru oksidacije) i oštećenja DNK, već ujedno i potiče oštećene ćelije na regeneraciju.

Kivi je neizbježan sastojak gotovo svih programa prehrane za oboljele od karcinoma, bolesti srca, a koristi se i u kineskoj tradicionalnoj medicini za ubrzavanje procesa zacjeljivanja rana.

Prema mišljenju stručnjaka, jedan do dva kivija za vrijeme sezone idealna je količina koja pomaže imunološkom sistemu organizma da se uspješno suprotstavi naletima virusa i bakterija.

Korisni sastojci iz kivija najbolje bivaju iskorišteni ukoliko konzumiramo sveži plod i to odmah ujutro - na tašte.

Kivi u sebi sadrži enzime koji jestivi dio plodova čine mekšim, a aktiviraju se istog trena kad ga rasiječemo ili ogulimo. Zbog toga je preporučljivo da, ukoliko pravite voćnu salatu, sjeckanje kivija ostavite za sami kraj.

Snaga antioksidansa raste sa zrelošću kivija pa je najbolje jesti isključivo dobro sazrele plodove koji su mekani na dodir, piše e-zena.com.