Alergija se obično javlja nakon izlaganja jakoj sunčevoj svjetlosti u proljeće ili ljeto, ali kod nekih se može javiti i zimi. Zadnjih godina je u porastu, a pogađa oko 20% populacije.

Nešto češće zahvaća žene srednje životne dobi, ali i stariji muškarci koji dosta vremena provode na suncu mogu razviti alergijsku reakciju na sunce. 

Izgled promjena na koži nije u svim slučajevima isti, a kakav je, zavisi od niza faktora.

"Kod jednog oblika, manifestacija alergijske reakcije na sunce javlja se već u nekoliko minuta do nekoliko sati nakon izlaganja suncu. Počinje pojavom svrbeži i crvenilom kože, na kojoj se ubrzo jave  mjehurići. Zahvaćena regije kože je obično otečena, a zahvaća najčešće dekolte, ruke i lice (dijelove koji su najizloženiji suncu). Ovakav oblik reakcije je najčešći", objasnila je dr. sc. Ivana Ručević za portal Ordinacija.hr.

U nekim slučajevima je reakcija drugačija - alergijska reakcija javi u nekoliko minuta nakon izlaganja suncu i to pojavom osipa, mjehurića i svrbeži, ali ne samo na izloženoj koži nego i na pokrivenim djelovima. Ovakav oblik reakcije nešto je učestaliji kod starijih osoba. Nakon prestanka izloženosti suncu, reakcija se povlači u roku od sat vremena. Alergijske reakcije obično prolaze bez komplikacija, ali kod nekih mogu ostati ožiljci.

Alergija na sunce zna se javiti iznenada i kod osoba koje su inače jako dobro podnosile izlaganje sunčevim zrakama. Uzroci mogu biti različiti. Portal Net.hr objavio je koji su glavni faktori rizika:

Izlaganje određenim supstancama
Neki simptomi kožnih alergija nastaju nakon što je koža izložena određenim spojevima, a zatim sunčevoj svjetlosti. Neke od uobičajenijih stvari odgovornih za ovakav tip kožnih reakcija uključuju mirise, dezinfekcijska sredstva, pa čak i određene supstance koje se koriste u kremama za sunčanje.

Uzimanje određenih lijekova
Niz lijekova može djelovati i tako da vam koža brže izgori na suncu. Među ove lijekove spadaju i tetraciklički antibiotici, preparati na sulfa bazi i lijekovi za ublažavanje bolova poput ketoprofena (ketonal).

Postojanje neke kožne bolesti
Ako već imate neke kožne probleme imate veće šanse od alergije na sunce. Recimo, atopički dermatitis ili neki drugi oblik dermatitisa povećavaju rizik.

Geni
Ako imate rođake, posebno roditelje ili braću i sestre, koji imaju alergiju na sunce, veće su šanse da je imate i vi.

Naravno, najefikasniji način borbe protiv alergije na sunce je - izbjegavanje sunčanja, pogotovo u doba dana kad su sunčeve zrake najjače, zatim izbjegavanje naglih izlaganja suncu u proljeće i ljeto, nošenje zaštitne odjeće i korištenje kvalitetnih zaštitnih sredstava koja koži pružaju visoku UVA i UVB zaštitu.

Osim toga, trebalo bi se posavjetovati sa stručnjakom o nuspojavama određenih lijekova nakon izlaganja suncu.

Preporučuje se korištenje kozmetičkih sredstava koja sadrže eterična ulja, AHA i BHA kiselinu, salicilnu kiselinu i retinole. Također, šamponi protiv peruti, parfemi, boje za kosu, ali i obični sapuni mogu sadržavati tvari koje uzrokuju pojavu reakcija na sunce.

Svakako se treba izbjegavati primjena industrijskih pilinga, mikrodermoabrazije i sličnih tretmana prije izlaganja UV zračenju. Sve navedeno može učiniti kožu osjetljivijom na sunce i izazvati alergijsku reakciju u obliku laganog crvenila i svrbeži, pa do pojave različitih osipa.

Ako primjetite znakove alergijske reakcije, treba staviti hladne obloge, uzeti tabletu paracetamola i obratiti se doktoru.