Nadzorne kamere u bolnici St. Croce di Moncalieri u Torinu (Italija) snimile su posljednja 23 sata u životu Giuseppea Ramognina. Pravni zastupnik njegove familije izjavio je da iako ne zna je li preminuli mogao biti spašen, bolničko mu osoblje zasigurno nije pružilo adekvatnu pomoć.

Penzioner iz mjesta La Loggia koji je živio sam na staroj farmi, preminuo je u zoru 2. maja od infarkcije crijeva koja se, navodno, nije mogla predvidjeti, javlja Corriere della sera.

Posljednje sate života proveo je u čekaonici Odjela za hitne slučajeve, no po tvrdnjama javnog tužitelja Cira Santoriella, tek se treba utvrditi je li medicinsko osoblje za to vrijeme bilo informisano o njegovom teškom stanju.

Pravni zastupnik Gabriele Roveta suprotnog je mišljenja i tvrdi da je osoblje zanemarilo Ramognina i podcijenilo težinu njegovog slučaja. Kao dokazni materijal nudi videosnimke iz bolnice na kojima se jasno vidi da je Ramognino u bolnicu došao 1. maja u 10 sati, nakratko napustio Odjel za hitne slučajeve u 13:36 i vratio se tamo u 13:41.

- Gospodin Ramognino nijednom se za to vrijeme nije udaljio od Odjela za hitne slučajeve. Nakratko je bio izašao i vratio se nakon pet minuta, izjavio je potkrjepljujući svoje tvrdnje snimkama beskućnika koji su se u tom trenutku nalazili s njim u čekaonici i koji su pokušavali privući pažnju medicinskog osoblja.

- Ovo je vrlo težak propust i tražit ćemo daljnju istragu. Ne znam je li ga se moglo spasiti, no sasvim je sigurno da nije dobio odgovarajuću medicinsku pomoć. To se nije dogodilo čak ni kad ga je jedan bolničar našao onesviještenog u WC-u, dodao je.

Na snimcima se vidi da je u 2. maja u 7 sati Ramognino još bio živ. Reakcija bolničkog osoblja uslijedila je tek dva sata kasnije, i to na naznaku jednog od pacijenata koji se tada zatekao u čekaonici, samo da bi proglasili mrtvim u 9:43.

- Zamijenili su ga s jednim od mnogih beskućnika koji spavaju u bolnici i zbog toga mu nisu htjeli pružiti pomoć, izjavio je Roveta.