Invazija Bosanaca i Hercegovaca, a u velikoj mjeri i Makedonaca, Crnogoraca, pa čak i građana zemalja EU, koji su ovih dana požurili u Beograd na vakcinaciju protiv COVID-19, proteklog vikenda bila je prva vijest u regiji.

Zdravstveni stručnjaci složni su da je to bio pun pogodak za obične, epidemijom shrvane ljude naše regije, od kojih bi mnogi vakcine u svojim državama možda teško dočekali.

Neke polemike otvorila je činjenica da se "slobodna"  imunizacija pbavljala  vakcinom britansko-švedske kompanije AstraZeneca, koja je bila pod određenim upitnikom zbog nekoliko desetaka slučajeva pojave tromboze i smrti nakon vakcinacije, uprkos činjenici da niti jedna istraga nije pokazala nikakvu povezanost s imunizacijom.

POVEZANO
EMA agencijaEMA OBJAVILA IŠČEKIVANU ODLUKU: Vakcina ""AstraZeneca" je sigurna!

To je utvrdila i Evropska agencija za lijekove (EMA), potvrdivši da je korist od vakcinacije mnogo veća od rizika, koji je, uostalom, prisutan kod svakog cjepiva.

Vakcina AstraZenece, koja se prodaje pod brendovima Covishield (kao ona koja se ubrizgava u Srbiji) i Vaxzevria, dolazi iz laboratorije čuvenog Univerziteta Oxford u Velikoj Britaniji, koji ju je, za razliku od Pfizera ili Moderne, razvio koristeći tradicionalnu i dokazanu metodu, baziranu na adenovirusu, slično ruskom Sputnjiku V.

- Vakcina Covishield istog je sastava kao ona koja se proizvodi u Evropi i garantuje stopostotnu zaštitu od teškog oblika bolesti - piše Al Jazeera Balkans.

A mnoge bi možda mogla umiriti i informacija koju možete pročitati ispod.

Naime, izvršna direktorica Instituta za serume Indije (The Serum Institute of India - SII) Natasha Poonawalla primila je početkom mjeseca prvu dozu vakcine Covishield koju proizvodi njena kompanija. U pitanju je licenca Oxford-AstraZeneca proizvoda.

Ova poslovna žena i supruga prvog čovjeka spomenutog instituta, koji je jedan od najvećih proizvođača cjepiva na svijetu, objavila je ovu informaciju na društvenim mrežama.

Vakcinacija regija Srbija

U objavi na Instagramu naglasila je svoj ponos i istakla kako se nakon testiranja u zemlji i svijetu ova vakcina pokazala sigurna i efikasna.

Institut je počeo isporuku svoje vakcine u okviru globalne inicijative COVAX, kako bi imunizacija bila moguća i u siromašnim zemljama.

Na našim prostorima, ova vrsta cjepiva izazvala je zanimanje javnosti nakon što je Srbija donirala Federaciji BiH 5.000 doza prilikom nedavnog dolaska predsjednika Aleksandra Vučića.

POVEZANO
Predsjedništvo BiH aerodrom 02/03/21Vakcina koju je Bosni (Federaciji BiH) donirala Srbija proizvedena je u Indiji

(Doznajemo.com/AJB)