Već mjesecima u javnosti postoje mnoge kontroverze oko pandemije koja je odnijela velikoj broj života i imala impakt bez presedana na svjetsku ekonomiju i živote ljudi. Kruže različite (dez)informacije, a kako se čini – cijelo vrijeme nam nisu govorili punu istinu.

Ovoga puta takve tvrdnje ne dolaze od nekih opskurnih «teoretičara», već iz krugova stručnjaka.

Jedan takav tekst objavio je u četvrtak Live Science.

POVEZANO
RTCG prilog koronavirusNEVJEROVATNO: Pogledajte TV prilog od prije 4 godine! "Kinezi su stvorili supervirus"

Tvrdi se da prvi slučaj zaraze novim koronavirusom SARS-CoV-2 nije bio na takozvanoj «mokroj tržnici» u kineskom Wuhanu – a ta tvrdnja iznosi se na osnovu izjave eksperata, koji su dobro upućeni u rad Vuhanskog instituta za virologiju WIV (Wuhan Institute of Virology).

Umjesto toga, spomenuta tržnica divljim životinjama bila je tek mjesto gdje se dogodilo «superširenje» virusa, odnosno na kojem je jedna osoba zarazila veliki broj drugih ljudi.

Stručnjak koji radi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) uvjeren je da ovo istiniti scenariju početka pandemije!

POGREŠNA TEORIJA. Podsjetimo, od samih početaka, negdje krajem prošle godine, javljalo se da je SAR-CoV-2, novi koronavirus koji izaziva bolest koju znamo pod imenom COVID-19, «preskočio» sa životinja na ljude na tržnici gdje se prodaju i divlje životinje. Sada, eksperti sa WIV i javno su priznali da je ta teorija bila pogrešna, i da virus originalno dolazi sa nekog drugog mjesta, prema onome što piše Wall Street Journal.

- Ne vidim ništa što bi me uvjerilo i izazvalo osjećaj, kao stručnjaku koji proučava zoonotske bolesti, da je tržnica u Wuhanu opcija na kojoj se prvi put pojavio virus kod ljudi – izjavio je gospodin Colin Carlson, profesor na Univerzitetu Georgetown, koji je svoj profesionalni rad usmjerio na istraživanje zoonotskih virusa, odnosno onih koji prelaze sa životinja na ljude.

Ono što njegovim tvrdnjama daje dodatnu težinu je to što on ne radi za spomenuti kineski institut.

POVEZANO
Noam Chomsky"KORONA JE OPASNA, ali je SKORO NIŠTA prema 2 prijetnje koje dolaze poslije! Evo šta je u pitanju.."

- Teorija je izgledala mogućom. Da bi virus prešao sa životinja na čovjeka, životinja domaćin negdje mora doći u kontakt s čovjekom. I virusi vrlo često «preskaču» sa jedne životinje na drugu, prije nego što se rašire među ljudskom populacijom. Činjenica je da genom virusa SARS-CoV-2 je najbliži jednom koronavirusu izdvojenom iz vrste šišmiša Rhinolophidae u Kini. Zbog toga, stručnjaci vjeruju da je novi koronavirus prešao prvo s te vrste na neku drugu životinju, a zatim na ljude. «Mokre tržnice», gdje se prodaje veliki broj različitih životinja i gdje one dolaze u kotnakt s ljudima, nudi mogućnost za takvu vrstu transmisije.

I epidemija drugog koronavirusa, SARS, počela je upravo na sličnoj tržnici 2002. godine, nakon što je virus prešao sa šišmiša na cibetke.

NEZAVISNA ISTRAGA. Veliki broj ranih slučajeva COVID-19 bio je povezan s tržnicom u Wuhanu. Kasnije uzeti su uzorci površina na tržnici, kao i uzorci tkiva životinja koje su tamo bile i nisu pronađeni tragovi virusa. A da bi virus «skočio» sa životinja na ljude – one ga moraju nositi. Međutim, nijedna od životinja s tržnice u Wuhanu nije testirana pozitivno na SARS-CoV-2. Već tada je bila jasno da je uzrok zaraze negdje drugo...

I dok u svijetu jačaju zahtjevi da Kina dopusti nezavisnu istragu kojom bi bilo utvrđeno pravo porijeklo virusa, profesor Carlson smatra da stvari nisu tako jednostavne.

POVEZANO
COVID-19 Spanish fluZASTRAŠUJUĆA SLIČNOST SA KORONOM? Epidemija prije 100 godina ubila je milione tek u svome 2. udaru!

On podsjeća da je studija koja je definitivno dokazala da je SARS na ljude prešao sa šišmiša objavljen a tek 2017. godine, dakle 15 godina nakon što je bolest prvi put primijećena.

Tako bi moglo biti i u ovom slučaju.

- Uzima dugo vremena da se ode u pećine, uzmu pravi uzorci i prikupe dokazi koji bi potvrdili ovu ili onu teoriju u porijeklu virusa.

POVEZANO
Bill Gates 3BILL GATES TVRDI: Stiže Pandemija 2, mislim da će se desiti već 2025. godine