Bill Gates je na svom blogu ovih dana upozorio na još jednu veliku opasnost koja bi s vremenom mogla biti smrtonosnija i od opasnija i od novog koronavirusa.

Riječ je o vrlo zastupljenoj temi posljednjih godina – klimatskim promjenama. Gubitke života i propast ekonomije koje danas uzrokuje pandemija u budućnosti bi mogla izazvati promjena klime, piše Zimo.

POVEZANO
Noam Chomsky"KORONA JE OPASNA, ali je SKORO NIŠTA prema 2 prijetnje koje dolaze poslije! Evo šta je u pitanju.."

Do spomenutog zaključka Gates je došao na temelju smrtnosti od novog koronavirusa koja, kako je napisao na svom blogu, iznosi 14 osoba na 100.000 ljudi. Zbog porasta temperature Zemlje u idućih 40 godina očekuje se isti porast smrtnosti kao i od korone.

Do 2.100 godine ta bi se smrtnost s 14 mogla povećati na 73 osobe na 100.000 ljudi. Ali, ako se emisije stakleničkih plinova smanje, očekuje se smrtnost od 10 osoba na 100.000 ljudi. Do 2060. klimatske promjene mogle bi postati smrtonosne kao i COVID-19, a do 2100. mogle bi biti pet puta smrtonosnije, napisao je Gates.

Što se ekonomije tiče, efekt klimatskih promjena mogao bi biti kao da se pandemija događa jednom svakih deset godina, jer će troškovi nastali zbog klimatskih promjena te ulaganja kako bi se negativno djelovanje promjene klime smanjili biti jako veliki.

POVEZANO
Bill Gates zabrinutBill Gates TVRDI: Stiže nam prijetnja kakvu svijet još nije vidio!?