Evo koju hranu i piće u tom slučaju trebate izbjegavati.

(Pre)vruća hrana

Iako je toplina za upaljeno grlo vrlo ugodna te se nakon ispijanja toplog čaja simptomi grlobolje smiruju, budite oprezni. Jer, prevrući čajevi i druga kuhana hrana mogu dodatno pojačati grlobolju i oštetiti upaljeno tkivo. Pričekajte da se pripremljena hrana i piće malo ohladi i postane ugodna za gutanje.

Kisela hrana

Kiselina nikako nije prijatelj vašeg bolesnog grla, ona može dodatno pogoršati neugodne simptome peckanja, grebanja i bol. Izbjegavajte voće i voćne sokove koji sadrže veliku količinu kiseline. Isto vrijedi i za salate i zimnice.

Previše slana hrana

Iako grgljanje slane vode značajno pomaže kod grlobolje, preslana hrana ima potpuno suprotan efekt. naime, velike količine soli mogu pojačati simptome upale i izazvati još jaču grlobolju.

Ljuta hrana

Iako je ljuta i začinjena hrana dobra za sluznicu te može ‘odčepiti’ sinuse to nije slučaj i kod grlobolje. Baš kao i kod kisele ili slane hrane i ljuti začini mogu pojačati simptome upale grla.

Tvrda hrana

Upaljeno grlo vrlo je osjetljivo na vanjske podražaje, pa čvrsta i oštra hrana koju gutamo može dodatno pogoršati stanje.

(DozaZdravlja.com/Zadovoljna.hr)