Sajt Best Health Magazine donosi listu 7 stvari koje mogu bitno pogoršati zdravlje zuba...

1. Jedna od vrlo opasnih navika nekih ljudi, kada je u pitanju zdravlje zuba je korištenje istih kao “alatki”. Npr., za otvaranje boce soka ili presijecanje ljepljive trake…

2. Među mladima je dosta popularan tzv. piercing usana ili jezika. No, to može dovesti do različitih komplikacija, uključujući oticanja, infekcije ili krvarenja.

3. Bavljenje fizičkim aktivnostima bez zaštite za zube. Jasno je da u svim sportovima, čak i rekreativnim, a u kojima može doći do udarca u lice, zaštitnici za zube pomažu u sprječavanju eventualnih povreda.

4. Cuclanje kockica leda. Iako je nekim ljudima to omiljena navika – stručnjaci upozoravaju da može voditi ka oštećenju zubne gleđi ili čak pucanju zuba.

5. Prekomjerno korištenje pastila za bolno grlo. Iako neki ljudi u slučajevima grlobolje često posežu za pastilama – one su najčešće pune šećera što je potencijalno opasno za dentalno zdravlje.

6. Pretjerano izbjeljivanje zuba, kod kuće ili kod stomatologa. Vjeruje se da prekomjerno izbjeljivanje zuba može prouzrokovati koroziju i oštećenja živaca, ali su ipak potrebna dodatna istraživanja kako bi se potvrdile ove komplikacije.

7. Četkanje/pranje zuba odmah nakon konzumiranja kisele hrane. Ako ste konzumirali hranu i piće koju je kiselo, to može doprinijeti omekšavanje zubnog tkiva, ukoliko brzo nakon toga čistite zube četkicom. Treba sačekati otprilike 30 minuta. jer ovaj vremenski okvir daje slini u ustima priliku da uradi ono što je njena funkcija. Ne možete čekati 30 minuta? Onda uzmite žvakaću gumu bez šećera…