Nutricionistkinja Danielle Ferguson (29) iz Kalifornije doživjela je jezivu situaciju kada se jednog jutra probudila, a cijela jedna strana lica bila joj je paralizovana.

Kako je izjavila, ona se jedne cijele nedjelje u osmom mjesecu osjećala usporeno i loše. To je pripisala prehladi, pošto su simptomi bili slični. Međutim, jedne večeri je pored simptoma prehlade osjetila i da je vilica boli kao da ju je, kako je objasnila, neko udario a istovremeno joj je i utrnuo jezik. Legla je da spava misleći da će ti čudni simptomi do ujutro nestati. Ujutro je situacija bila još gora...

Danielle Ferguson 1

- Roditelji su me odvezli u hitnu pomoć gdje mi je dijagnostikovana Belova paraliza i prepisali su mi terapiju. Rečeno mi je da je uzrok stres i da nisam mogla ništa da uradim da spriječim to što se desilo - izjavila je, dodajući i da joj je desna strana lica paralizovana i danas.

Ona se u početku stidjela svog lica i teško je podnosila dijagnozu. Nije htjela da izlazi iz kuće jer je bilo sramota, ali je u međuvremenu prevazišla to i sada otvoreno govori o svom stanju. Ima i podršku svoga supruga.

Danielle Ferguson 1

Facijalis ili Belova paraliza je akutno oboljenje sedmog facijalnog živca. Simptomi nastaju akutno - obrva je spuštena i bolesnik ne može da nabere čelo. Oko je otvoreno, donji kapak visi i pri pokušaju da se zatvori - jabučica krene prema gore i upolje (Bellov fenomen), suze se prelijevaju preko donjeg očnog kapka.

Usna je opuštena na bolesnoj strani, hrana se nakuplja između obraza i desni, pri pokazivanju zuba evidentna je slabost polovine m. orbicularis orisa. U zavisnosti od lokalizacije lezije može se javiti čista motorna slabost, ili se osim slabosti može javiti i gubitak ukusa na prednje dvije trećine iste strane jezika i bolna hiperakuzija. U 7% ovih bolesnika paraliza može da se javi dva ili više puta.

Danielle Ferguson 1

Ova bolest pogađa sve starosne grupe, ali se, ipak, najčešće javlja između 15. i 40. godine života. Zdravstveni problem zapravo uzrokuje poremećaj u komunikaciji između mozga i mišica na licu. Tada dolazi do slabosti ili paralize tako da osoba ne može normalno da se nasmije ili zatvori oko. Belova paraliza uvijek zahvata jednu stranu lica zbog čega podsjeća na moždani udar.

Međutim, doktori širom svijeta još uvijek ne znaju tačan uzrok ovog problema. Ono što se može nazvati srećom u nesreći, jeste prolaznost ovog, naizgled, neprijatnog problema. Naime, simptomi Belove paralize nestaju nakon nekoliko nedjelja ili mjeseci i rijetko muče osobu cijeli život, navodi klinika Mayo.

Danielle Ferguson 1