Jetra je najveća žlijezda u ljudskom tijelu, u kojoj oko 300 milijardi ćelija jetrenog tkiva, zvanih hepatociti, obavljaju više od 500 različitih fizioloških funkcija, od kojih su mnoge praktično neophodne za održavanje života.

- Njeno značenje se još više ispoljava u različitim bolestima u kojima uzročnici na razne načine mogu oštetiti njenu građu i funkciju i dovesti do oboljenja, upozorava prof. dr sc. Duško Kardum, gastro-enterolog-hepatolog iz Zavoda za gastroenterologiju KB Dubrava. Dodaje da bolesti jetre mogu zahvatiti sve njene dijelove - jetrene ćelije, žučne kanale, krvne i limfne sudove. Najčešće bolesti jetre su alkoholna i virusna bolest jetre, masna jetra i oštećenje jetre lijekovima.

Simptomi bolesti jetre:

    Umor i manjak energije i generalno loše stanje organizma

    Usporena probava, povremene mučnine i povraćanje

    Problemi s kožom (svrab i promjena boje kože, odnosno žućkasti ten)

    Bolovi u području stomaka, ispod desnog rebrenog luka

    Taloženje masnoća oko struka

- Zdrava dijeta za zdravu jetru podrazumijeva pijenje jedne do dvije litre vode na dan, svakodnevnu fizičku aktivnost i velike količine povrća, posebno tamnozelenog, kao što su radič, rukola, raštan i slično, kao i voće, posebno jabuka, krušaka i drugih voćaka koje su bogate pektinom. U ishrani svakako treba da budu zastupljene žitarice, grašak, pasulj, grahorice, orasi i sjemenke. Mediteranski tip ishrane, bogat maslinovim uljem i ribom, vrlo je dobar, jer su maslinovo ulje i riba sigurni čuvari jetre, ističe prof. dr Kardum.

Jetra ilustracija

TOP 5 NAMIRNICA ZA JETRU:

Tamnozeleno lisnato povrće - blitva, kupus, raštan i slično povrće izuzetno su bogati hlorofilom i brojnim antioksidansima koji djeluju kao "čistači jetre" i učestvuju u očuvanju ćelija jetre.

Gorko povrće - artičoke, špargle, cikorija, radič, rukola, maslačak, brokoli, kupus, kelj i karfiol sadrže glukozinolate koji povećavaju enzimsku aktivnost jetre i njenu sposobnost da neutrališe djelovanje toksičnih materija.

Korjenasto povrće - prvenstveno šargarepa, cvekla i peršun sadrže biološki aktivne materije i mikronutrijente koji pojačavaju djelovanje enzima bitnih za eliminaciju toksina iz jetre. Stoga se savjetuje njihova upotreba u izradi svježih domaćih sokova.

Svježe voće - stručnjaci najviše preporučuju voće bogato pektinom, kao što su jabuke, kruške i bobičasto voće, koji između ostalog utiču na sniženje holesterola u krvi.

Citrusi - sadrže veće količine vitamina C, za koje se smatra da podstiču proizvodnju žuči, a time i otapanje štetnih materija i njihovu eliminaciju. Isto tako ubrzava razgradnju masti kod oboljelih od masne jetre.

Jetra ilustracija